11.01.2021 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Am auzit deseori foști studenți vorbind depreciativ despre fostele lor facultăți. Și îmi aduc aminte clar că lucrul ăsta m-a pus pe gânduri. Întotdeauna am considerat că datorez școlii sau facultății măcar oportunitățile suplimentare pe care le aduce o diplomă de studii licență. Și mă gândesc că de fapt, orice fost student poate să spună fără să greșească în felul următor „dacă nu aș fi urmat o facultate, nu aș fi ajuns să am acest job, nu aș fi ajuns unde sunt”.

În marea majoritate, oamenii care nu au studii superioare, fie tânjesc după ele, fie regretă că nu au urmat o facultate. La fel, majoritatea celor care au studii superioare, au joburi mai bune decât cei care nu au urmat o facultate – sunt zeci și zeci de studii care atestă acest fapt. Așa că sunt cel puțin intrigat când aud oameni cu studii superioare care își denigrează propria școală.

Atunci când foștii studenți spun că au făcut facultatea degeaba sau că nu îi ajută la nimic, ei de obicei își manifestă nemulțumirea că societatea românească nu are dezvoltate mecanisme prin care să ofere șanse reale unor studenți bine pregătiți în comparație cu alții care fac studii superioare de formă, țintind doar o diplomă.

Spre comparație, nimeni nu poate să spună ceva similar despre școala primară pentru că beneficiul în acest caz este foarte concret. Însă, o discuție despre rolul studiilor superioare nu pare să mai fie la modă în spațiul nostru public. Dar mi se pare evident că trebuie urgent abordată, că recredibilizarea mediului universitar românesc este un proces care nu trebuie amânat. Mai mult, cred că, dacă este să tragem speranțe serioase privind viitorul României, trebuie neapărat să punem la punct un învățământ superior performant.

Citește continuare pe Digi24: https://www.digi24.ro/opinii/la-ce-folosesc-studiile-superioare-impotriva-fabricilor-de-diplome-1431841 

 

Citește și: