Întrevedere la Palatul Victoria cu Ambasadorul Republicii Italiene în România, ES Alfredo Maria Durante Mangoni

În cadrul întâlnirii cu Ambasadorul Republicii Italiene în România, ES Alfredo Maria Durante Mangoni, am discutat despre evoluțiile pozitive făcute de țara noastră în materia educației, prevenirii și combaterii antisemitismului, a negării Holocaustului, dar și a progreselor pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului.

De asemenea, am prezentat progresele statului român în aplicarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023. 
În luna mai a acestui an, prim-ministrul a aprobat un Raport foarte detaliat privind implementarea Strategiei Naţionale în primul an de la adoptarea acesteia. 
 
Analiza cuprinsă în raport arată că rezultatele obținute până acum în implementare sunt în general satisfăcătoare. 
Luna aceasta, lucrăm la o nouă evaluare a procesului de implementare a strategiei.
 
La rândul său, domnul ambasador a prezentat aspecte cuprinse în Strategia Națională a Italiei pentru Combaterea Antisemitismului, publicată în ianuarie 2022. 
 
Strategia include măsuri specifice pentru: combaterea discursului instigator la ură și antisemit, infracțiunilor motivate de ură și discriminare, antisemitismului din mediul online, siguranța și protejarea comunităților evreiești, susținerea vieții evreiești și menținerea patrimoniului evreiesc, educație, cercetare și memoria Holocaustului.
În cadrul discuțiilor, i-am prezentat domnului Ambasador și proiectele de a structura mai bine anumite instituții la nivel național pentru a urmări mai eficient în justiție cazurile de antisemitism, xenofobie, negare și distorsionare a Holocaustului, sau cazurile de crime împotriva umanității din trecutul țării.

Citește și: