Întrevedere, la Palatul Victoria, cu Ambasadorul Canadei în România

Am primit, zilele acestea, la Palatul Victoria, alături de doamna Irina-Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, vizita Excelenței Sale doamna Annick Goulet, Ambasadorul Canadei în România, Republica Bulgaria și Republica Moldova.
 
Întrevederea cu Excelența Sa ne-a oferit ocazia de a dialoga despre demersurile comune pe care România și Canada le întreprind pentru combaterea antisemitismului, a rasismului și a discursului instigator la ură.
Am prezentat eforturile susținute pe care România le face pentru asumarea trecutului traumatic, evocând faptul că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la crearea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, dar și faptul că țara noastră are în prezent o Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023, fiind, de altfel, în rândul primelor țări membre ale UE care au adoptat un astfel de document, în concordanță cu Strategia Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești.
 
Am abordat, de asemenea, și rolul major al educației în combaterea antisemitismului, arătând că „Istoria evreilor. Holocaustul” va fi introdusă ca disciplină obligatorie de studiu pentru învățământul liceal, începând cu anul școlar 2023-2024. De asemenea, am prezentat și faptul că Executivul s-a angajat să înființeze două obiective majore pentru pedagogia memoriei – Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România și Memorialul “Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat.
Doamna Ambasador a vorbit despre modul în care statul canadian acționează pentru combaterea antisemitismului, cu atât mai mult cu cât în Canada există o însemnată comunitate evreiască. Excelența Sa a subliniat faptul că guvernul canadian a numit un Reprezentant Special pentru prezervarea memoriei Holocaustului și pentru Combaterea Antisemitismului.
 
Dialogul a vizat și comunitatea românească din Canada, iar doamna Ambasador a subliniat contribuția importantă pe care numeroșii specialiști proveniți din România o au în domenii de vârf ale economiei canadiene.

Citește și: