Întrevedere la Palatul Victoria cu ambasadorii Republicii Franceze, Republicii Federale Germania și Statului Israel în România

Am avut, la Palatul Victoria, alături de Irina Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, și Alexandru Florian, director general al INSHR-EW, o întrevedere cu E.S. doamna Laurence Auer, ambasadorul Franței, E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, și E.S. domnul Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, pe tema stadiului implementării proiectului referitor la înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Subiectul abordat este cu atât mai important cu cât înființarea Muzeului reprezintă un demers dedicat culturii comemorării și rememorării, o dovadă a respectării de către țara noastră a angajamentelor asumate la nivel internațional, dar și un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Cu rol esențial în educarea tinerei generații în direcția promovării principiilor și valorilor democratice, Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România va reprezenta maniera noastră de a elogia contribuția comunității evreiești la dezvoltarea și modernizarea statului român, dar și o mărturie a atrocităților petrecute în timpul Holocaustului.
 
Sunt convins că numai împreună, prin dialog și consens, punem realiza obiectivul asumat!
Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România este primul muzeu al Holocaustului din țară. 
Acesta a fost susținut de președintele Klaus Iohannis și va evidenția patrimoniul evreiesc din țară. 
Muzeul este coordonat de Institutul Național Elie Wiesel pentru Studiul Holocaustului în România și urmărește să recupereze memoria Holocaustului, să îmbunătățească educația în jurul masacrului în masă al evreilor și să combată antisemitismul. 
Se estimează că între 280.000 și 380.000 de evrei ucraineni și români au fost uciși în zonele aflate sub controlul românesc în timpul Holocaustului. Muzeul va fi situat într-o clădire de opt etaje, cu o suprafață de 86.000 de metri pătrați, pe bulevardul central Calea Victoriei1234.
Contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat au fost semnate în octombrie 2022 într-o ceremonie organizată la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

Citește și: