Întrevedere cu specialiști în educație-cercetare și vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC

Întrevedere cu specialiști în educație-cercetare și vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC
 
De la deschiderea sa în 1993, Muzeul a primit peste 47 de milioane de vizitatori, inclusiv 100 de șefi de stat și peste 11 milioane de copii de vârstă școlară.
 
Între întâlnirile din ultimele zile, cea de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC, a arătat cum s-a schimbat România în ultimii 20 de ani. 
 
Între 2010-2011, am fost aici bursier pentru jumătate de an al acestei agenții federale a guvernului american, probabil cel mai impresionant și puternic loc de punere în valoare a memoriei Holocaustului. 
 
USHMM este o imensă școală de cercetare, centru de arhive, muzeul memorial, loc de reculegere și mai ales loc de inspirație și recunoștință pentru șefi de stat, peroane consacrate, un reper ale memoriei Holocaustului.
 
Am discutat aici în cadrul vizitei din aceste zile de la USHMM cu Paul Shapiro, director pentru afaceri Internaționale și Tad Stahnke, Director al diviziei de Educație Internațională. 
 
Am împărtășit ideile noastre despre cum vom reuși să pregătim un număr cât mai mare de profesori ai viitoare discipline obligatorii în materia educației despre Holocaust, despre experiența americană în acest domeniu și despre cum putem grăbi astăzi realizarea recomandărilor restante din raportul final al Comisiei Wiesel.

USHMM inspiră cetățenii și liderii din întreaga lume să se opună urii, să prevină genocidul și să promoveze demnitatea umană. 

Sprijinul federal garantează locul permanent al Muzeului pe National Mall, iar programele sale educaționale de anvergură și impactul global sunt posibile prin donatorii generoși. 

Situat printre monumentele noastre naționale ale libertății de pe National Mall, Muzeul oferă o lecție puternică despre fragilitatea libertății, mitul progresului și nevoia de vigilență în păstrarea valorilor democratice. 

Cu o putere și autenticitate unice, Muzeul învață milioane de oameni în fiecare an despre pericolele urii necontrolate și despre necesitatea de a preveni genocidul. Și îi încurajează să acționeze, cultivând un sentiment de responsabilitate morală în rândul cetățenilor, astfel încât să răspundă provocărilor monumentale cu care se confruntă lumea de astăzi.

Astăzi lumea se confruntă cu o creștere alarmantă a negării Holocaustului și a antisemitismului – chiar și în țările în care a avut loc Holocaustul – precum și a genocidului și a amenințărilor cu genocid în alte părți ale lumii. 

Acest lucru se întâmplă exact când ne apropiem de un moment în care supraviețuitorii Holocaustului și alți martori oculari nu vor mai fi în viață.

Pe lângă programele de formare a liderilor, Muzeul realizează și susține expoziții și itinerante , activități educaționale pentru profesori și studenți și comemorări ale Holocaustului, inclusiv celebrarea anuală a națiunii a Zilelor Comemorarii în Capitoliul SUA. 

Centrele de studii din interiorul USHMM promovează creșterea continuă și vitalitatea domeniului studiilor Holocaustului, oferă expertiză pentru a preveni atrocitățile, lucrează, de asemenea, pentru a galvaniza factorii de decizie politică, atât din SUA, cât și din întreaga lume, pentru a crea instrumentele și structurile necesare pentru a evita următoarea criză.

Enciclopedia USHMM despre Holocaust, principala autoritate online din lume privind Holocaustul, este disponibilă în 19 limbi și a fost vizitată în 2021 de peste 21 de milioane de oameni, reprezentând 238 de țări și teritorii.

Citește și: