Întrevedere cu Dani Dayan, noul președinte al Yad Vashem

Am fost primit, la Yad Vashem, autoritatea globală în domeniul memoriei, cercetării și educației asupra Holocaustului, de către dl Dani Dayan, președintele acestei prestigioase instituții a statului Israel. 

La întâlnire am fost însoțit de doamna Irina-Dumitrița Solomon, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și de doamna Monica Magaon, diplomat în cadrul Ambasadei României la Tel Aviv.

Dl Dani Dayan are o reputație de lungă durată ca persoană publică israeliană, lector și antreprenor, care se bucură de sprijin și apreciere largă din toate părțile spectrului politic israelian. 

Numirea sa, în august 2021 de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu, și validată de Knesset, a fost salutată public la unison, inclusiv de către opoziția israeliană de la acea vreme. 

Așa cum spunea Dl Dayan atunci, inclusiv astăzi, această poziție este o adevărată misiune pentru el, pentru că Yad Vashem nu este doar un efort comemorativ, este o responsabilitate continuă de a cerceta și educa, de a documenta și de a disemina, de a valida adevărurile istorice bazate pe fapte despre Holocaust și de a respinge toate formele de denaturare, pentru a proteja memoria Holocaustului și pentru a se asigura că poporul evreu și omenirea va continua să-și amintească pentru totdeauna de această tragedie.

Despre Yad Vashem
 
 
Yad Vashem a fost înființat în 1953 și este instituția oficială a statului Israel dedicată misiunilor fundamentale: comemorării, documentării, cercetării și educației Holocaustului. 
 
Yad Vashem este astăzi general recunoscut drept forţa conducătoare în domeniul cercetării, educației și promovării memoriei Holocaustului. 
 
Yad Vashem este un pionier al muzeelor Holocaustului din întreaga lume, așa cum spune oficial parte din misiunea sa. 
 
Yad Vashem este astăzi, din punct de vedere metodologic, istoric, recunoscut drept autoritatea globală în materie de educație și cercetare a Holocaustului, cea mai importantă sursă de informaţii referitoare la tragedia globală din anii 40, unde peste 6 milioane de evrei au fost uciși, două treimi din evreii europeni. 
 
Muzeele sale de ultimă generație, centrele de cercetare și educație de talie mondială, resursele sale online utilizate de milioane de oameni, precum și arhivele și bibliotecile oferă un loc inegalabil pentru învățare și contemplare intergenerațională.
 
Yad Vashem reprezintă astăzi cel mai mare și mai cuprinzător depozit de materiale despre Holocaust. Arhivele găzduiesc 125 de milioane de pagini de dovezi documentare, filme, precum și peste 100.000 de mărturii ale supraviețuitorilor. 
 
De asemenea, la Yad Vashem există o bază de date centrală care include peste 4.800.000 de nume de victime ale Holocaustului.

Citește și: