1 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Întrebări frecvente și răspunsuri legate de pandemie

De ce persoanele testate sunt supuse restricțiilor?

  • Specialiştii au decis că această variantă este cea mai sigură. Cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot conta virusul şi atunci pot să ajungă în ATI. În schimb pentru cei care au trecut prin boala sau sunt vaccinați, riscul de infectare este mult mai mic.

 

  • Conform raportului INSP săptămâna 20-26 septembrie: 92% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate. De asemenea, în săptămâna 20 – 26 septembrie 2021, 74.7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.


De ce ne mai vaccinăm dacă ne putem infecta în continuare?

 

  • Vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor. Persoanele vaccinate cu schemă completă se debarasează de virus mai repede, circa 6 zile, conform unui studiu publicat săptămâna trecută. Persoanele nevaccinate scapă de virus în circa 14-16 zile.

 


Ce se întâmplă în cazul persoanelor nevaccinate?

 

  • Circulația între orele 20:00 și 5:00 este interzisă în toate zilele săptămânii pentru personele nevaccinate. Pentru a ieşi din casă în intervalul 20.00 – 05.00, persoanele nevaccinate trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să bifeze motivul deplasării sau au nevoie de adeverința de la angajator şi legitimația de serviciu în caz că se duc sau se întorc de la locul de muncă.


De ce procesiunile religioase se pot desfășura fără obligația ca participanții să fie vaccinați, potrivit acesti hotărâri de guvern?

Pentru că este practic imposibil să controlezi existența certificatului digital în cazul acestor procesiuni, dar trebuie respectate celelalte măsuri de siguranță sanitară(portul măștii, distanțarea față de celelalte persoane). Recomandăm tuturor celor care au simptome de viroză, răceală, să nu participe la astfel de adunări, indiferent de tipul lor.

Citește și: