„Atragem cele mai multe fonduri europene de la intrarea României în UE”

Interviu cu Alexandru Muraru, deputat PNL Iași

Domnule deputat Alexandru Muraru, care sunt atuurile PNL pentru alegerile parlamentare, în opinia dumneavoastră?

Cred că Partidul Național Liberal are numeroase argumente pentru a deveni partidul sub guvernarea căruia se va moderniza România din temelii. Și, ca să vă dau un răspuns argumentat, vreau să mă refer puțin la fapte și apoi să enumăr câteva planuri din care să reiasă amploarea efectelor benefice pentru români pe care le pregătește PNL.

Se face un an în zilele acestea de când PNL este la guvernare. Guvernarea PNL a înfăptuit deja proiecte care sunt observabile și aici mă refer la gradul ridicat al absorbției fondurilor europene sau dezghețarea proiectelor de infrastructură mare.

În doar nouă luni din acest an am reuşit să atragem 2,2 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro. Avem cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană. Și vă pot garanta că aceste cifre vor crește constant pentru că ținta noastră este să construim în ritm alert pe bani europeni.

Vorbiți despre infrastructura mare. S-au promis autostrăzi de către fiecare Guvern de până acum. Ce poate să facă PNL?

Vă spuneam despre proiectele de infrastructură deblocate de Guvernul Ludovic Orban. În luna martie am deschis șantierul pentru autostrada Sibiu – Pitești, acolo se lucrează și un sfert din lucrările primului tronson deja s-au executat. Subliniez că nu este un proiect oarecare, a fost ani buni un fel de fata morgana, toată lumea vorbea despre el, dar nu înainta nimeni cu niciun centimetru. Este primul mare proiect care va traversa munții în România și care va face legătura între două regiuni istorice. Și se face cu bani europeni, iar dovada este că Guvernul Orban a obținut deja aproape 900 milioane de euro, bani ce reprezintă prima tranșă pentru acest șantier care se întinde pe 122 km.

De asemenea, celelalte proiecte de autostrăzi strategice pentru dezvoltarea României au fost deblocate și puse pe direcția bună. Nu pot să nu amintesc proiectul Autostrăzii Ungheni – Iași – Tg. Mureș. Guvernele PSD au batjocorit acest proiect. Or, în mai puțin de un an, PNL a pus în ordine tot calendarul care presupune documentația tehnică în așa fel încât să avem predictibilitate și să știm că se va deschide șantierul în 2022. Și aici vorbim tot de fonduri europene atrase.

Guvernul PNL este pregătit să atragă cele 18 miliarde de euro care pot fi accesate doar pentru structura de transport, adică autostrăzi, căi ferate, metrou, drumuri expres.

Criza sanitară declanșată de pandemia Covid-19 dă oricărei țări bătăi de cap. În România situația este acum la limită în privința capacității de răspuns privind cazurile grave care au nevoie de terapie intensivă. La ce măsuri vă gândiți?

Pandemia este o catastrofă pentru că ucide oameni, pentru că sufocă sectoare economice (horeca sau companiile aeriene sunt doar două exemple), produce riscul ca sistemul sanitar să fie dat peste cap, iar din punct de vedere psihologic este o catastrofă pentru că împiedică populația să socializeze.

Vreau să subliniez că în gestionarea aceste catastrofe direcția este dată de medicii epidemiologi. Ei sunt cei calificați să ne spună tuturor cum trebuie să procedăm. Iar deciziile în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt luate în baza expertizei epidemiologilor. Așa se explică de ce aceleași măsuri se iau în toate țările. În același timp, este adevărat că nu în toate țările sunt aceleași condiții sanitare și aici intervin particularitățile, iar una dintre ele este dotarea spitalelor cu aparatură pentru terapie intensivă.

Guvernul Orban a luat măsuri corecte încă de la începutul pandemiei așa că am fost printre primele țări care au închis școlile, am declarat stare de urgență foarte repede. Și asta pentru a câștiga timp, pentru a ne pregăti din punct de vedere sanitar. Era o criză a măștilor de protecție, a materialului dezinfectant și erau deficiențe din punct de vedere organizatoric. Am rezolvat aceste aspecte, am dublat capacitatea secțiilor ATI din spitale și asta este o realizare foarte mare.

Pot să vă reamintesc că prim ministrul Ludovic Orban a declarat în mai multe rânduri că nu se gândește la un nou lockdown. Dar epidemiologii arată că avem nevoie de cooperare din partea populației. Nu vor fi suficiente doar măsurile autorităților, este mare nevoie ca oamenii să respecte regulile de igienă specifice și să se conformeze reglementărilor menite să oprească pandemia. Așa este și în cele mai avansate state occidentale, așa este peste tot.

Bun, dar alte state construiesc spitale, investesc în aparatură, restricționează din nou mobilitatea populației. Noi ce facem?

Guvernul PNL a semnat contractele de finanțare pentru cele trei spitale regionale – Iași (investiție 500 mil. euro), Cluj (investiție de 540 mil. euro.) și Craiova (603 mil. euro). Deci și noi construim spitale. Spitalele regionale sunt cele promise de PSD cu bani europeni încă din 2015. Dacă erau gata aceste spitale, situația din România ar fi fost mai bună acum, am fi fost mult mai bine pregătiți în fața pandemiei.. Dar le construiește Guvernul PNL și asta este o veste bună.

În plus, apelând la fonduri europene, Guvernul PNL s-a angajat în construcția unui spital județean la Sibiu. Și dacă tot am vorbit la început despre fonduri europene, în ceea ce privește criza sanitară, subliniez că 1,2 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, au finanțat deja în acest an dotarea spitalelor din România.

Referitor la restricționarea circulației persoanelor, pot să vă asigur că astfel de măsuri vor fi luate dacă și numai dacă medicii epidemiologi recomandă decizii în acest sens, dar trebuie să țineți cont și de faptul că există un plan și în această privință și anume că ar putea fi luate măsuri restrictive punctual, în localități cu număr mare de cazuri, mergând până la zone sau străzi ale orașelor.

Citește și: