Interpelare în Parlament: necesitatea finanțării noului Spital de Boli Respiratorii în Iași

În contextul în care sănătatea publică a devenit o prioritate globală, unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care le susțin este construirea noului Spital de Boli Respiratorii în Iași. 

Este un proiect care va aduce beneficii semnificative nu doar pentru județul Iași, ci pentru întreaga regiune de Nord-Est a României.

Contextul și necessitatea proiectului

Actualul Spital de Pneumoftiziologie din Iași, în pofida rolului său crucial în tratamentul afecțiunilor respiratorii, funcționează în condiții substandarde, în clădiri învechite și uzate. Această situație nu doar că afectează calitatea actului medical, dar și demoralizează atât pacienții, cât și personalul medical. 

Cu toate acestea, construirea unui nou spital de boli respiratorii este mult mai mult decât o simplă necesitate – este o datorie față de comunitatea noastră.

Detalii ale proiectului

Viitorul Spital de Boli Respiratorii va fi situat în zona Bucium și va acoperi o suprafață impresionantă de peste 42.000 de metri pătrați. 

Proiectul include o capacitate totală de 350 de paturi, distribuite astfel: 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi pentru spitalizare de zi și 20 de paturi destinare terapiei intensive. Acest lucru va permite spitalului să gestioneze o gamă largă de cazuri, de la tratamentele standard până la cele mai complexe situații medicale.

Valoarea estimată a contractului pentru proiectare și execuție este de 458.493.636,94 lei, fără TVA, o investiție semnificativă care va asigura dotări și facilități de ultimă generație. De la săli de operație echipate modern până la laboratoare de cercetare și secții de recuperare, fiecare aspect al spitalului va fi proiectat pentru a oferi cele mai bune condiții posibile pentru pacienți și personalul medical.

Procesul de licitație și finanțare

Un pas important în acest proiect a fost lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Acest lucru reprezintă un angajament serios din partea Consiliului Județean Iași de a transforma acest vis în realitate. În plus, suntem în procesul de obținere a finanțării europene prin Programul Sănătate (POS) 2021 – 2027, o inițiativă care va ajuta la acoperirea costurilor acestui proiect ambițios.

În calitate de deputat al județului Iași, mă angajez să susțin acest proiect vital și să colaborez activ cu toți actorii implicați. Construirea Spitalului de Boli Respiratorii nu este doar o investiție în infrastructura de sănătate, ci și un pas către asigurarea unui viitor sănătos pentru comunitatea noastră.

Fac apel la toate părțile interesate – Guvernul României, instituțiile europene, partenerii locali și naționali – să recunoască importanța acestui proiect și să se alăture eforturilor noastre. Împreună, putem transforma acest proiect într-un simbol al progresului în domeniul sănătății publice în România.

În încheiere, vreau să subliniez că acest proiect este mai mult decât construirea unui spital – este un angajament față de sănătatea și bunăstarea cetățenilor noștri. Este o datorie pe care o avem față de fiecare locuitor al județului Iași și al regiunii de Nord-Est, o datorie pe care sunt hotărât să o duc la îndeplinire.

Citește și: