Întâlniri la Palatul Victoria pentru punerea în aplicare a acțiunilor aferente Strategiei Naționale pentru combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a radicalizării și discursului instigator la ură

Am avut, în această săptămână, la Palatul Victoria, întâlniri pentru a continua monitorizarea implementării Strategiei Naționale în domeniu. 

Reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului in România – Elie Wiesel și ai Agenției Naționale pentru Romi, alături de colegii de la Ministerul Afacerilor Externe, au expus progresele făcute până acum și pașii următori. 

Sunt multe lucruri care vor ajuta societatea să capete reziliență si să prevină in prejudecățile rasiale sau antisemite.

Vom avea, pentru prima dată, date colectate complete și cercetări sociologice amănunțite care ne vor da nu doar o imagine exactă a fenomenelor, dar mai ales ne vor indica unde și cum trebuie să acționăm.

Citește și:

Oficialii provin din diverse națiuni de pe șase continente, precum și din organisme internaționale cheie precum Organizația Națiunilor Unite, Alianța Națiunilor Unite a Civilizațiilor, UNESCO, Consiliul Europei, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Organizația Statelor Americane ( OAS).
 
Dezbaterile au acoperit o serie de subiecte actuale, inclusiv starea comunității evreiești din Ucraina, negarea și denaturarea Holocaustului și puterea sportului de a lupta împotriva urii.
 
Antisemitismul este o provocare globală care necesită un remediu global”, a spus Maram Stern, vicepreședinte executiv al Congresului Evreiesc Mondial. 
 
Acesta a adăugat: „conversațiile importante din Ierusalim din această săptămână vor duce, fără îndoială, la acțiuni din partea fiecăruia dintre acești oficiali distinși și vor consolida siguranța și securitatea poporului evreu din întreaga lume”.
 
Katharina von Schnurbein, coordonatorul Comisiei Europene pentru Combaterea Antisemitismului și Promovarea Vieții Evreiești, care a prezidat cele două zile de discuții, a declarat: „O coaliție internațională unificată de guverne și organizații internaționale este esențială pentru combaterea eficientă a antisemitismului și a cauzelor sale fundamentale. Forumul SECCA oferă o platformă de aliați care se angajează în această problemă. Sunt recunoscătoare că pot să mă coordonez cu omologii mei din întreaga lume cu scopul de a îmbunătăți acțiunile noastre și, în cele din urmă, de a elimina această ură.
 
Vorbind la comemorarea Yom HaShoah de la Ministerul Afacerilor Externe, Alon Ushpiz, directorul general al ministerului, a declarat: „Reprezentanții speciali pentru combaterea antisemitismului și partenerii noștri din Congresul Mondial Evreiesc care ni s-au alăturat aici, sunt aliați cheie în unitatea și eforturile noastre. Coaliția globală pentru combaterea antisemitismului și a distorsiunii Holocaustului este mai importantă astăzi, mai mult decât oricând.”
 
SECCA s-a întâlnit pentru prima dată la București în iunie 2019, sub patronajul și cu participarea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, în cooperare cu WJC.
 
În octombrie 2019, Comitetul Executiv al WJC a adoptat o rezoluție care confirmă că Congresul Evreiesc Mondial va convoca în mod regulat reuniuni internaționale ale SECCA.
Sursa: preluare după comunicatul WJC: https://www.worldjewishcongress.org/en/news/antisemitism-envoys-gather-in-jerusalem-for-holocaust-remembrance-day?fbclid=IwAR2jbAwJ42Odb0rdNVv9K5aZ6-L105Di7EihucmCQuUZDKOF9SvRPXgieD0