Întâlnire la Praga cu Stuart Eizenstat, consilier special pe problemele Holocaustului în Biroul Afacerilor pentru Europa și Eurasia, Departamentul de Stat SUA.

Am avut o întâlnire productivă la Praga cu Stuart Eizenstat, consilier special pe problemele Holocaustului în Biroul Afacerilor pentru Europa și Eurasia, Departamentul de Stat SUA.
Am discutat despre evoluțiile înregistrate de România în ultimii ani, despre noua lege care instituie disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”, despre viziunea mea ca reprezentant special al Guvernului în privința felului în care mediul politic și administrativ răspund misiunii de a combate antisemitismul, xenofobia, discursul instigator la ură.
Totodată, am discutat despre nevoia de a combate știrile false care favorizează antisemitismul, revizionismul istoric, diminuarea responsabilităților, relativizarea sau negarea Holocaustului, ori promovarea persoanelor condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanității.
***
Stuart Eizenstat a fost secretar adjunct al Trezoreriei, subsecretar de stat pentru afaceri economice, subsecretar pentru comerțul internațional și ambasador la Uniunea Europeană, iar în prezent activează la firma de avocatură Covington & Burling. El a activat ca expert consilier în problemele Holocaustului în timpul administrației Trump. 
 
În calitate de Reprezentant Special al Președintelui și Secretar de Stat pentru problematica Holocaustului în timpul administrației președintelui Clinton, el a negociat acorduri de referință cu Elveția, Germania, Austria, Franța etc., care vizează restituirea proprietății, plățile de compensare pentru sclavi și munci forțate, recuperare de artă și conturi bancare furate și plata polițelor de asigurare.

Citește și: