Întâlnire la Ierusalim cu Efraim Zuroff, cunoscut ca „vînătorul de naziști”, directorul Centrului Simon Wiesenthal

Am fost primit, la Ierusalim, la Sediul Centrului Simon Wiesenthal, de către dl Efraim Zuroff, cunoscutul investigator, istoric și lobbyist politic pentru identificarea și trimiterea în fața justiției a foștilor criminali și colaboratori care au participat la punerea în operă a Holocaustului. 

La întâlnire am fost însoțit de doamna Irina-Dumitrița Solomon, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și de doamna Monica Magaon, diplomat în cadrul Ambasadei României la Tel Aviv.

Am discutat cu dl Zuroff – un cunoscător în detaliu a realităților românești în domeniul luptei împotriva antisemitismului și a evoluțiilor din ultimii 30 de ani în materia discursului public și a educației despre Holocaust – despre felul în care putem îmbunătăți cadrul legislativ, dar și despre cum educația non-formală poate ajuta la combaterea antisemitismului și a urii. 
 
Am abordat, totodată, evoluțiile din alte state din Europa de Est, Balcanii de Vest și despre cum arată astăzi acest efort, de a identifica, în continuare, criminalii de război naziști și complicii lor.
 
Operațiunile sale de investigații („Operation Last chance” în Romania) în 2003 în România au condus la identificarea a 4 posibili criminali de război (printre care un participant la masacrul de la Odessa), însă, datorită slabei cooperări judiciare de la acea vreme, anchetele au fost abandonate, iar în alte cazuri suspecții au decedat între timp.
 
Centrul Simon Wiesenthal este astăzi o respectată organizație globală de centre de investigații, de cercetare, arhivistice și muzeale, care au ca misiune apărarea drepturilor omului. Instituția cercetează Holocaustul și antisemitismul într-un context istoric și contemporan. 
 
Centrul Simon Wiesenthal a jucat un rol esențial în a convinge guvernele străine să adopte legi care să permită urmărirea penală a criminalilor de război naziști. În urma acestor eforturi au fost reținuți sute de suspecți. Centrul Simon Wiesenthal are birouri în Los Angeles, New York, Toronto, Miami, Chicago, Paris, Buenos Aires și Ierusalim.
 
Efraim Zuroff este unul dintre cei mai cunoscuți „vânători de naziști” din lume astăzi. În ultimii 40 de ani, el a jucat un rol din ce în ce mai important în eforturile mondiale de a găsi și de a ajuta la aducerea în fața justiției a criminalilor de război naziști. 
 
Și-a început cariera ca vânător de naziști în 1980, când a fost angajat de Biroul de Investigații Speciale al Departamentului de Justiție al SUA pentru a fi singurul lor cercetător în Israel. 
 
În timpul celor șase ani în această calitate, eforturile sale au ajutat 
la pregătirea dosarelor împotriva numerosilor criminali de război naziști care trăiesc în Statele Unite.
 
La sfârșitul anilor 70 a fost invitat să fie primul director al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles, unde a jucat un rol principal în înființarea bibliotecii și arhivelor centrului, care are astăzi în gestiune cunoscutul muzeu al Toleranței, un loc foarte vizitat în California. 
 
În anii 80, cercetările sale au putut conduce la identificarea câtorva mii de suspecți criminali de război naziști în Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă și alte țări. 
 
Eforturile sale și lobby-ul său au influențat adoptarea unor legi speciale în Canada (1987), Australia (1989) și Marea Britanie (1991), care permit urmărirea penală în acele țări a criminalilor de război naziști. 
 
După prăbușirea URSS și căderea comunismului, Zuroff a jucat un rol major în eforturile de a convinge statele baltice și alte societăți post-comuniste să se confrunte cu complicitatea pe scară largă a cetățenilor lor la crimele Holocaustului. 
 
Anchetele sale au condus la aducerea în fața justiției a numeroși criminali de război. 
 
În anii 90, Zuroff a fost invitat în Rwanda pentru a ajuta autoritățile locale în eforturile lor de a aduce în fața justiției autorii genocidului care a avut loc în acea țară în primăvara anului 1994 și a servit ca și consilier oficial al guvernului din Rwanda.
 
În semn de recunoaștere a eforturilor sale de vânător de naziști și cercetător al Holocaustului, Zuroff a fost nominalizat în 2008 de președintele sârb Boris Tadić și de membrii parlamentului din Serbia drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace.

Citește și: