
Întâlnire la Guvern cu Şefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, dna ambasador Ramona Chiriac
Am avut în această săptămână, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu doamna Ramona CHIRIAC, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. La întâlnire a luat parte şi doamna Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.
Discuția a vizat demersurile întreprinse de România în direcția prezervării memoriei Holocaustului și combaterii antisemitismului și discursului instigator la ură, cu accent asupra procesului de implementare a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, document complementar Strategiei UE pentru combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești.
În cadrul întrevederii, au fost prezentate progresele realizate de România în ceea ce privește promovarea politicilor memoriei, educația privind Holocaustul, prezervarea memoriei victimelor Holocaustului, combaterea antisemitismului, xenofobiei, negaționismului, precum şi faptul că ţara noastră este un model regional în acest domeniu. În acest sens, am amintit deschiderea liniei de finanţare adresate culturii și creșterii ofertei culturale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență şi semnarea contractelor pentru două proiecte importante– Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat, proiecte care reprezintă acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor cu rol esențial în educarea tinerei generații în sprijinul adevărului și al valorilor democratice.
Am discutat despre necesitatea unor proiecte care se înscriu în efortul european de a crea o cultură a rememorării, acţiuni care dovedesc că ţara noastră respectă angajamentele luate. Discuţiile au vizat şi programul de pregătire a profesorilor români care urmează să predea disciplina şcolară «Istoria Evreilor. Holocaustul», parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024. Introducerea acestei discipline reprezintă o premieră la nivel european, iar statul român face eforturi substanţiate pentru asigurarea unor programe de perfecţionare a profesorilor care urmează să predea această disciplină, astfel încât aceştia să conştinetizeze importanţa şi să transmită informaţiile într-un mod prietenos şi uşor de înteles. Discuțiile au vizat și organizarea, pe viitor, de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu alți actori instituționali şi civici, a unor evenimente pentru a marca date semnificative comemorative din calendarul european sau național, cu privire la istoria traumatică a continentului sau a României.