Întâlnire la Guvern cu reprezentantul Universității din Ierusalim pentru crearea unei rețele de cercetare in Europa de Est

Am primit, la Palatul Victoria, alături de doamna secretar de stat Irina-Dumitrița Solomon, pe domnul Semion Goldin, reprezentant Leonid Nevzlin Research Center for Russian and East European Jewry al Hebrew University of Jerusalem în cadrul căreia am abordat tema educației și cercetării despre Holocaust.
 
Domnul Semion Goldin a efectuat o vizită în România cu obiectivul de a stabili conexiuni în vederea unor colaborări academice în domeniul studiilor iudaice cu universități din țară (București, Cluj-Napoca, etc). Obiectivul principal este acela de a crea o rețea de cercetare dedicată studiilor despre Holocaust in Europa Centrală și de Est.
Am stabilit adăugarea și altor centre universitare din Romania și Republica Moldova acestei rețele, ca Iași și Chisinau, iar in următoarele luni demersurile vor continua pentru a operaționaliza acest proiect.
 
Leonid Nevzlin Research Center for Russian and East European Jewry a dezvoltat deja astfel de proiecte de cooperare cu instituții academice din Ucraina, Georgia sau statele baltice.
 
În cadrul întrevederii, am prezentat demersurile pe care România le-a realizat în domeniul educației despre Holocaust și am subliniat că, prin Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, se urmărește evaluarea și modernizarea proiectelor și programelor din domeniul educațional cu obiectivul de a crește reziliența societății în fața antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Citește și: