Întâlnire la Guvern cu reprezentanții FRF, LPF sI COSR pentru a combate extremismul de pe stadioane și din sport

În ultimii ani, în zona sportului de performanță, au fost înregistrate numeroase manifestări având un caracter xenofob, rasist ori instigator la ură. Fenomenul nu este unul specific spațiului românesc, astfel de evenimente au avut loc și pe terenurile competiționale din toată lumea.
 
În contextul pregătirii procesului de elaborarea a următoarei Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, am găzduit ieri, 26 aprilie a.c., la Palatul Victoria, alături de Irina Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal.
Demersurile pentru combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discursul instigator la ură necesită un efort conjugat al tuturor actorilor relevanți și, în acest context, am subliniat necesitatea instituirii unui dialog interinstituțional care să conducă la identificarea unor soluții viabile.
 
Din discuții s-a conturat necesitatea unei evaluări a cadrului legislativ aplicabil, dar și asupra modalității în care acesta este înțeles și pus în practică. 
Toate aceste aspecte nu pot fi ignorate.
 
Sportul, și în special fotbalul, poate fi o platformă foarte importantă pentru dezvoltarea unor măsuri coerente și eficiente împotriva rasismului, discriminării și antisemitismului, care să contureze punți de colaborare și căi de acțiune, în conformitate cu valorile și principiile noastre democratice.

Citește și: