Întâlnire la Guvern cu directorul general al Ministerului Educației din Israel
Am primit, săptămâna trecută, la Palatul Victoria, vizita doamnei Dalit Stauber, Direcror General al Ministerului Educației din Israel.
La întâlnire a luat parte Dna Dumitrița Solomon, secretar de stat in cadrul cancelariei Primului-Ministru, precum și Dl Amir Sagron, adjunctul misiunii diplomatice a Israelului în România.
Am discutat despre cooperarea in domeniul educației, în contextul introducerii disciplinei obligatorii “Istoria Evreilor. Holocaustul” începând cu anul 2023-2024.
În continuarea vizitelor pe care le-am făcut în acest an în Israel, pe acest subiect, am reafirmat dorința noastră ca parteneriatul cu Yad Vashem să continue la un nivel susținut, inclusiv prin oferirea de asistență și consiliere în construirea planurilor cadru pentru orele disciplinei, pentru materialele didactice și pentru activitățile care vor ajuta profesorii și elevii in însușirea cunoștințelor.
Reamintesc faptul că în baza Memorandumului de Înțelegere dintre Yad Vashem – autoritate a Statului Israel pentru amintirea martirilor și eroilor Holocaustului și Ministerul Educației din România, se derulează un program anual de formare a cadrelor didactice în educația privind problematica Holocaustului. Anual, cca. 15-25 de profesori de liceu, participă la cursuri de perfecționare la Yad Vashem (în perioada 2000 – 2019, au participat în jur de 300 de profesori români de istorie).
Chiar in aceste zile, 25 de profesori din Romania sunt la Yad Vashem pentru aceste cursuri de pregătire.
Am discutat totodată despre Strategia Națională în domeniul combaterii antisemitismului, despre măsurile pe care le monitorizăm și despre programele pe care le implementam în domeniul educației preuniversitare și universitare. Totodată, am subliniat că România a devenit un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și contracararea negării și denaturării Holocaustului. Angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea negării și denaturării Holocaustului este unul profund și onest. Am arătat că încurajăm cercetarea, educația și comemorarea Holocaustului. De asemenea, am explicat că ne continuăm activitatea de deschidere a noului Muzeu Național de Istorie a Evreilor Române și a Holocaustului. Am reafirmat totodată relația excelentă bilaterală România-Israel. Statul Israel rămâne un partener cheie, de relevanță strategică, având în vedere parteneriatul natural care există între noi. În mod tradițional, relația româno-israeliană este recunoscută pentru încredere, durabilitate și flexibilitate.În acest context, reamintim că în 2023 vom sărbători 75 de ani de relații bilaterale neîntrerupte.