Întalnire la Congresul SUA cu republicanul Mike Gallagher

Mike Gallagher s-a făcut remarcat Congresul american pentru contribuțiile la securitatea națională, anterior fiind ofițer în Corpului Marin al Statelor Unite, fiind responsabil pentru evaluarea strategiei militare americane în Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
 
Am discutat despre contracararea influentei nefaste a Chinei în Europa. Conform unui consistent raport cu date și studii de caz publicat anul trecut de Center for European Policy and Analysis (CEPA), țara noastră este sau poate fi vulnerabilă în fața propagandei chineze dar România nu a stat pasivă în fața acestui tip de amenințare. 
 
România are un memorandum prin care firmele chineze de construcții sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate din motive legate de calitatea foarte proastă a unor lucrări deja realizate, dar și a concurenței neloiale pe care aceste companii o induc în procesele de selecție pentru că sunt susținute financiar de statul chinez și uzează de prețuri de dumping. 
 
În plus, având în vedere rolul strategic al tehnologiilor 5G, România a exclus gigantul chinez Huawei din calcule în conformitate cu propriile interese și cu practicile aliaților occidentali.

În fața unei astfel de amenințări, trebuie să rămânem o țară care își întărește instituțiile, care nu derapează de la valorile liberale democratice și care nu uită care îi sunt aliații strategici, deci care stă departe de încercările Beijingului de a destabiliza Uniunea Europeană și întreaga zonă.

Citește și: