85 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Întâlnire în Carolina de Sud cu Mary Burkett, educator și influencer social despre educația privind Holocaustul. Sau cum și-a descoperit un om obișnuit chemarea să onoreze viețile copiilor uitați de timp și istorie, un tribut pentru cei 1,5 milioane de minori uciși în Holocaust

Un om extraordinar care schimbă lumea prin portrete ale copiilor pe care îi descoperă și îi prezintă tuturor. 

Mary, deși nu este istoric, vorbește ca un om care a studiat toată viața despre istoria Holocaustului și a comunităților decimate. 

Vorbește cu empatie, pasiune, calm, încredere, pregătire. 

Este un model de educator public pe care, personal, l-am întâlnit foarte rar. 

Iar portretele, realizate după fotografii pe care le găsește în arhive, sau sunt puse la dispoziție de diverse persoane sau instituții, sunt reale opere de artă. Pentru fiecare portret petrece zeci de ore.


Mary Burkett este doar o persoană obișnuită chemată să facă o lume mai bună în circumstanțe extraordinare. 

Este soție, mamă și bunica. Neavând nicio pregătire artistică, ci fiind asistentă medicală de profesie, în ianuarie 2017, ea a început să creeze un memorial viu pentru copiii prețioși uciși în Holocaust. 

În șapte luni scurte, a realizat o pagină cu sute de mii de vizitatori din toată lumea „Beloved: Children of the Holocaust”, inițial o colecție de 27 de portrete frumoase. De atunci, acestea au fost văzute de milioane de oameni din întreaga lume și au primit recunoaștere de la Congresul Statelor Unite. 

Visul este să finalizeze 150 de portrete (câte unul reprezentativ pentru fiecare 10.000 de copii) și astfel să marcheze tributul pentru cei 1,5 milioane de copii uciși în Holocaust, cea mai mare crimă produsă vreodată împotriva copiilor.Lucrarea Mariei continuă să onoreze viețile copiilor uitați de timp și istorie. Munca ei a fost descrisă drept „O inițiativă inspirată cu un scop precis: ca omenirea să cunoască atrocitățile trecutului istoric și să nu le repete niciodată”. Opera de artă a lui Mary este disponibilă pentru expoziții și în scopuri educaționale și este bucuroasă să prezinte prelegeri și discuții în galerie pentru a însoți expozițiile.  Ține expoziții și prelegeri unde este invitată, totul probono, iar opera de artă a lui Mary nu este de vânzare.

Citește și: