Întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scriosteanu

La începutul acestei săptămâni am avut, la Consiliul Județean Iași – Iași County Council, o întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scriosteanu, colegi primari, parlamentari și autorități locale pentru a evalua stadiul principalelor proiecte de infrastructură rutieră din județul Iași.
Am discutat despre progresele celor mai importante proiecte de infrastructură rutieră ale Iașului și regiunii de Nord-Est: Autostrada A7, Autostrada A8, Podul de la Ungheni și trei noi pasaje care vor fi construite în județul nostru.
𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐀𝟖:
🛣️ a fost aprobat traseul autostrăzii A8 pe teritoriul județului Iași, în integralitate – Consiliul Județean Iași a emis cel mai repede certificatul de urbanism pentru aproape 100 de km de autostradă.
🛣️ avem în teren prima foreză care a început studiile geo pe traseul aprobat și urmează să funcționeze încă două foreze la capacitate maximă pentru finalizarea cât mai rapidă a studiilor geo
🖊️ în paralel, se face și etapa de avizare, în parteneriat cu UAT-urile.
Aceste etape sunt foarte importante pentru maturitatea proiectului.
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢 va străbate un sfert din județul Iași, mai exact 21 de comune vor fi tranzitate de A8.
🛣️ Două loturi din A8 au fost scoase la licitație, cu finanțare prin PNRR. Este vorba despre capetele montane, la care previzionăm că vor începe lucrările în primăvara anului 2024.
🛣️ În funcție de evoluția studiului de fezabilitate se va face o analiză pentru a stabili dacă anumite tronsoane pot fi scoase mai devreme la licitație, astfel încât să putem avea constructori pe zonele prioritare, cum este 𝐒𝐞𝐜𝐭𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐔𝐧𝐠𝐡𝐞𝐧𝐢 – 𝐌𝐨𝐭𝐜𝐚.
𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐞𝐢 𝐀𝟕:
🛣️ 9 din 13 loturi sunt deja contractate, iar 4 loturi în contestații. În mare parte au început lucrările pe șantiere. În primăvară, toate cele 13 loturi vor fi în șantier, iar în premieră pentru România 322 de km de autostradă vor fi în execuție în același timp.
🛣️ În toamna anului 2025 se va putea circula în integralitate pe A7, de la Ploiești până la Pașcani, urmând apoi să fie implementat și tronsonul Pașcani – Suceava – Siret.
𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐔𝐧𝐠𝐡𝐞𝐧𝐢:
🌉 A fost aprobat proiectul, finanțarea și devizul general al 𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗣𝗿𝘂𝘁 𝗹𝗮 𝗨𝗻𝗴𝗵𝗲𝗻𝗶.
🌉 În scurt timp, urmează începerea procedurii de licitație pentru execuția lucrărilor.
🌉 Valoarea investiției se ridică la peste 40 milioane de euro, finanțată din fonduri externe nerambursabile și bugetul de stat. Acest pod va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova)
𝐓𝐫𝐞𝐢 𝐩𝐚𝐬𝐚𝐣𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐈𝐚𝐬𝐢:
🛣️ Se vor construi un 𝐏𝐚𝐬𝐚𝐣 𝐒𝐮𝐛𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧 𝐩𝐢𝐞𝐭𝐨𝐧𝐚𝐥, amplasat în dreptul Primăriei Podu Iloaiei, proiect finanțat prin PNRR, un 𝐏𝐚𝐬𝐚𝐣 𝐑𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐟𝐞𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐞 𝐃𝐍𝟐𝟖, la km 69, la intrarea în localitatea Podul Iloaiei, proiect finanțat de către BEI și un 𝐏𝐚𝐬𝐚𝐣 𝐑𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐢𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐋𝐞𝐭𝐜𝐚𝐧𝐢, la conectarea centurii Iașului cu DN28, proiect finanțat prin PNRR.

Citește și: