Întâlnire cu președintele Atlantic Council, cea mai mare și mai influentă organizație de afaceri internaționale din SUA
Am luat parte, in aceste zile, la Washington DC, la un prânz de lucru cu Fred Kempes, președintele și directorul executiv al Atlantic Council. Găzduit de ambasadorul Andrei Muraru, evenimentul a fost parte din seria de întâlniri care marchează 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre România și SUA dar și intensificarea fără precedent a relațiilor politice, diplomatice, militare și economice dintre națiunile noastre.Alături de colegii mei parlamentari, Ben Oni Ardelean, Sabin Sărmaș, Sorin Moldovan, la eveniment au mai luat parte rectorul SNSPA, Remus Pricopie, diplomați, membri ai Atlantic Council, antreprenori. Am discutat despre rolul României în noul context geopolitic generat de agresiunea ilegitimă și ilegală a Rusiei asupra Ucrainei, despre cei 25 de ani care s-au scurs de la 11 Iulie 1997, despre modul în care putem întări și susține prezența noastră în capitala SUA și despre proiecte viitoare cu Atlantic Council la București și Washington DC.
Atlantic Council este astăzi practic in SUA cel mai mare și mai influent think-think-tank de politică externă, care promovează rolul global al SUA in comunitatea internațională. prin centrele sale specializate și documentele pe care le elaborează, prin membrii săi și prin expertiza sa, Atlantic Council funcționează aproape ca un hub de politici pentru Washington DC si guvern sau entități din lumea întreagă. Consiliul Atlantic este și un loc predilect de întâlnire pentru șefii de stat, liderii militari și liderii internaționali de pe ambele maluri ale Atlanticului. Potrivit misiunii sale, Atlantic Council este un forum esențial pentru navigarea prin schimbările economice și politice dramatice care definesc secolul XXI prin informarea și galvanizarea rețelei sale unice de influență de lideri globali. Consiliul Atlantic – prin documentele pe care le publică, ideile pe care le generează, viitorii lideri pe care îi dezvoltă și comunitățile pe care le construiește – modelează alegeri politice și strategii pentru a crea o lume mai liberă, mai sigură și mai prosperă. De la înființarea sa din 1961, Atlantic Council a administrat programe pentru a examina problemele politice și economice, precum și de securitate și pentru a acoperi Asia, America și alte regiuni, pe lângă Europa. Toate programele sale se bazează însă pe convingerea că o relație transatlantică sănătoasă este fundamentală pentru progresul în organizarea unui sistem internațional puternic. Atlantic Council este un mare furnizor de politici, rapoarte, expertize, recomandări zilnice care influențează și realizează astfel numeroase politici globale în regiuni diverse din întreaga lume.
Fred Kempe este președintele și directorul executiv al Consiliului Atlantic.
Sub conducerea sa din 2007, Consiliul a atins o creștere istorică. Înainte de a se alătura Consiliului, Kempe a fost editor și reporter premiat la Wall Street Journal timp de peste douăzeci și cinci de ani.
La New York, a fost redactor director asistent, Internațional și editorialist.
Înainte de aceasta, a fost cel mai longeviv editor și editor asociat al Wall Street Journal Europe, conducând operațiunile editoriale globale ale Wall Street Journal în Europa și Orientul Mijlociu.
În 2002, The European Voice , o publicație de top în urma afacerilor UE, l-a ales pe Kempe drept unul dintre cei mai influenți cincizeci de europeni și unul dintre cei patru jurnalişti de top din Europa.
La Wall Street Journal , a lucrat ca corespondent itinerant din Londra; în calitate de șef al Biroului de la Viena, care acoperă Europa de Est și Afacerile Est-Vest; ca corespondent diplomatic șef la Washington, DC; și ca primul șef al Biroului de la Berlin al ziarului după unificarea Germaniei și prăbușirea Uniunii Sovietice.
Pentru angajamentul său de a consolida alianța transatlantică, Kempe a fost decorat de președinții Poloniei și Germaniei și de regele Carl XVI Gustaf al Suediei.