Întâlnire cu doamna Alexandra Toader, președinte IICCMER

Am primit în această săptămână, la Palatul Victoria, pe doamna Alexandra Toader, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Instituția a cunoscut de-a lungul timpului evoluții sinuoase. Cea mai puternică transformare în bine și cea mai activă perioadă în îndeplinirea misiunii sale a fost mai 2012-februarie 2014!

Sub conducerea lui Andrei, în doar doi ani, IICCMER a produs singurele investigații răsunătoare din ultimii 30 de ani în ceea ce privește foști torționari, conducători de penitenciare comuniste. Cazurile Vișinescu și Ficior au făcut înconjurul lumii!

Ulterior, în perioada martie 2014-februarie 2020, IICCMER a fost prăbușită sistematic și transformată într-o tribună de mesaje neo-legionare și răfuieli pseudo-intelectuale. Investigațiile s-au oprit, acțiunile publice au fost înlocuite cu liniștea totală, fostul președinte a adus instituția în pragul disoluției și a falimentului.

Alexandra Toader are acest proiect, de a reda IICCMER adevărata prestanță și misiune, de a fi o instituție fanion de investigații și cercetare, de a fi un vector public al promovării politicilor memoriei, de a fi o prezență semnificativă în peisajul instituțional.

Am discutat despre proiectele în derulare, despre finanțări, despre planuri de viitor.

Proiectul Memorialului „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat poate deveni unul din cele câteva muzee memoriale de anvergură ale următorilor ani.

În misiunea mea de Reprezentant Special al Guvernului și în îndeplinirea mandatului meu voi fi alături de ei susținându-i în demersurile lor atât de necesare și de actuale!

162163397 4206546042703577 4435714226863604833 o - Alexandru Muraru, deputat

Citește și: