Întâlnire cu Ambasadorul României în Spania, ES George Bologan

În cadrul vizitei în Spania, am avut o întrevedere cu Ambasadorul României, ES George Bologan. La întâlnire a participat și doamna Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru.
Am discutat despre comunitatea românească, despre drepturile minorității românești și despre felul în care putem promova politicile memoriei mai bine în următorii ani în cadrul acesteia.
Totodată, am discutat pe larg despre viața comunitară, despre cele mai importante comunități, specificul lor, nevoile, provocările și mai ales cum putem fi de folos mai mult românilor din Spania. Ambasada și cele nouă consulate oferă servicii indispensabile unei comunități numeroase, iar creșterea capacității de interacțiune, îmbunătățirea logisticii, digitalizarea, noi consulate, toate reprezintă priorități.

Ambasadorul George Bologan este unul dintre cei mai buni reprezentanți ai României în exterior, un diplomat foarte activ și implicat, preocupat de problemele comunității. Cariera sa diplomatică (consul general la Milano, Ambasador în Italia) arată mult profesionalism și eficiență. 

Cred că mandatul său aici în Spania reprezintă un ajutor indispensabil comunității românești. Sunt convins că serviciile consulare vor crește în calitate de la an la an, iar relațiile diplomatice vor beneficia de o nouă etapă, atât la nivel guvernamental cât și la nivel de șefi de stat datorită lobby-ului în slujba României făcut de ambasadorul Bologan.

În Spania trăiesc peste un milion de români, bine integrați, activi, care reprezintă un important vector de transmitere a valorilor românești, dar și un contribuitor la dezvoltarea economiei spaniole, dar şi a celei românești. 
Spania a devenit în ultimele decenii o a doua casă oferindu-le posibilitatea de a trăi aici, formându-se între timp centre autentice românești, afaceri prospere, comunități religioase (aproape 300 de biserici ortodoxe, penticostale, catolice, adventiste, baptiste ș.a.) și o viață comunitară vibrantă.
Spania, care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, lucrează în prezent îndeaproape cu autoritățile române pentru mai multe dosare importante precum aderarea României la Schengen, oferirea posibilității dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania etc.

Citește și: