
În această coaliție, PNL păstrează principiile liberale de bază: creșterea investițiilor și garantarea unei economii sustenabile
Investițiile rămân o prioritate pentru PNL și în acest Guvern de coaliție, după ce în 2021, Guvernul PNL a alocat cea mai mare sumă pentru investiții din buget, comparativ cu anii anteriori.
Politica de investiții este crucială, iar PNL solicită ca restanța de 0,25% din PIB pentru investiții să fie alocată în acest an la buget, iar ținta de 7% din PIB să fie atinsă.
Premierul Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini care au arătat că încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040.
În această coaliție, PNL păstrează principiile liberale de bază: creșterea investițiilor și garantarea unei economii sustenabile.
Prin cresterea investitiilor, eliminarea suprataxării și printr-un cadru fiscal stabil, PNL a câștigat încrederea investitorilor – reflectată în investiții străine mai mari, îmbunătățirea ratingului de țară, în împrumuturi la dobânzi mai mici.
În 2022, trebuie să continuăm să continuăm acest proces de creștere a încrederii.
În 2021, investiţiile străine directe au urcat la 6,866 miliarde de euro în primelele 11 luni, comparativ cu 2,397 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2020 (cu 186,44%).
Comparația este și mai elocventă cu primele 11 luni din 2019, an fără crize, când investițiile stăine directe ajuseseră la 5,145 miliarde de euro. Prin urmare creșterea din 2021 este de peste 1,7 miliarde de euro față de aceeași perioadă din 2019.
Aceste cifre oficiale demonstrează interesul și încrederea crescute ale investitorilor străini pentru economia României în 2021 datorită măsurilor PNL de investiții masive, echilibru bugetar și sprijin pentru sectorul privat.
Politica de investiții este crucială pentru creșterea încrederii investitorilor și pentru dezvoltare și de aceea PNL solicită ca restanța de 0,25% din PIB pentru investiții să fie alocată în acest an la buget, iar ținta de 7% din PIB să fie atinsă.
Susținerea eficientă a investițiilor prin asigurarea unui cadru fiscal stabil și predictibil, precum și creșterea capacității României de a genera proiecte mature care să folosească fondurile europene și naționale pentru investiții în anii viitori – au fost câteva teme ale discuțiior de astăzi dintre premierul Ciucă și reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (organizație care reunește peste 120 dintre cele mai mari companii românești cu capital străin).
Reprezentanții investitorilor străini au arătat că încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040.
Au fost abordate subiecte ale investițiilor în domenii strategice – energia și infrastructura digitală.
În domeniul energiei, valoarea investițiilor străine este acum de peste 20 de euro, iar investitorii au menționat nevoia unei legislații adecvate în domeniu, precum și a dezvoltării de noi investiții în sisteme de generare a energiei și a combustibilului alternativ.
Încrederea investitorilor se câștigă cu un sistem fiscal-bugetar corect și predictibil.
Premierul a dat asigurări că strategia fiscală pentru anul următor va fi anunțată încă din luna aprilie a acestui an, iar activarea sistemului electronic de facturare business-to-busines, de la 1 aprilie anul acesta, este o măsură care poate aduce un plus de claritate și eficientizare a sistemului de colectare a taxelor.
De asemenea, primul-ministru a menționat că Guvernul trebuie să aibă capacitatea și mecanismele de a genera proiecte concrete pentru absorbția fondurilor comunitare și naționale destinate investițiilor și a anunțat înființarea unei structuri guvernamentale care se va ocupa de investițiile străine în România, dar și de promovarea exportului românesc.