Împreună cu delegația Parlamentului României, am avut o întâlnire la Washington cu congressman Mike Rounds.

Senatorul Mike Rounds face parte din cinci comisii, printre care Comisia pentru serviciile armate ale Senatului și Comisia pentru Relații Externe, dar este și membru al subcomisiei pentru securitate cibernetică. Una din cele mai cunoscute inițiative ale sale a fost înființarea unui număr de zece centre de cercetare în cadrul universităților susținute de stat.

Am discutat despre situația geopolitică și securitatea din Flancul Estic al NATO în contextul războiului din Ucraina, sprijinul pe care îl poate oferi SUA statelor din această regiune, susținerea programului Wisa Waiver pentru România și securitatea energetică, respectiv atragerea investitorilor americani în acest domeniu, în țara noastră.

De asemenea, am vorbit despre cum a reușit Romania să blocheze investițiile chineze în energie sau în infrastructura 5G, investiții care au în spate un guvern totalitar ce ar fi amenințat securitatea şi independența financiară a României. Romania a fost prima țara din lume care a făcut prima lege pentru a nu permite Chinei să aibă acces, prin intermediari, la rețeaua 5G.

Citește și: