Imaginea lui Slobodan Miloșevici în boxa acuzaților îi dă frisoane lui Putin

Vladimir Putin este un dictator brutal și criminal, am declarat la RFI , în contextul războiului din Ucraina. Sunt absolut convins că imaginea lui Slobodan Miloșevici în boxa acuzaților îi produce și astăzi frisoane lui Vladimir Putin. 

Lumea occidentală l-a tratat pe Putin ca pe un lider politic cu care poți negocia, nu ca pe un dictator feroce, ceea ce a fost o greșeală enormă”.

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, unde armata rusă a lansat o nouă ofensivă. Situația din Mariupol rămâne dramatică, în condițiile în care rușii sunt deciși să distrugă tot, pentru a cuceri orașul. Între timp, Occidentul pregătește noi ajutoare militare pentru Ucraina și un alt pachet de sancțiuni pentru Rusia.

La RFI am comentat ultimele evenimente legate de războiul din Ucraina.

Această nouă ofensivă a Federației Ruse este și o ofensivă mediatică ce vrea să acopere într-un fel acest eșec de proporții al Federației Ruse în Ucraina (…). 

Aceste peste 50 de zile de război brutal și primitiv au schimbat o lume întreagă. Practic, prin ceea ce a făcut, Vladimir Putin a schimbat cursul unui secol, agenda globală, prioritățile generației noastre și el a zguduit toată Europa de Vest, toată lumea occidentală. 

Acesta a fost și scopul, de a crea panică și înfricoșare în vastele teritorii, în special în lumea post-sovietică. Practic, a renăscut perspectiva înarmărilor la scară globală.

 

Occidentul l-a tratat pe Putin ca pe un lider politic cu care poți negocia, o greșeală enormă

 

Ceea ce s-a întâmplat în aceste peste 50 de zile a consfințit imaginea lui Putin de dictator brutal și criminal, creând o undă de șoc pentru toată lumea vestică. 

Evaluările inițiale în 20 de ani au fost greșite, ipotezele au fost false, bazate pe ficțiuni. 

Lumea occidentală l-a tratat pe Putin ca pe un lider politic cu care poți negocia, nu ca pe un dictator feroce, ceea ce a fost o greșeală enormă. 

Lumea occidentală, serviciile de intelligence vestice nu au știut cum să folosească biografia KGB-istă a lui Putin, pentru că el a fost ofițer de rang înalt de dezinformare, în cadrul acestui temut serviciu de securitate al Uniunii Sovietice și lumea occidentală nu a înțeles că Putin nu este un strateg, ca fost ofițer de informații, ci este un tactician, ceea ce arată mai multă mecanică, decât prudență și decât decizii inteligente.

Eu cred că Vladimir Putin va da socoteală pentru crimele din Ucraina.

Eu sunt absolut convins că imaginea lui Slobodan Miloșevici în boxa acuzaților îi produce și astăzi frisoane lui Vladimir Putin.

Există foarte mari șanse ca Vladimir Putin să aibă soarta lui Miloșevici și asta pentru că elita rusă, elita conducătoare de la Kremlin va realiza pe zi ce trece că este singura șansă de a se salva și de a conserva regimul și puterea, predându-l pe Vladimir Putin instanțelor internaționale.

Citește și: