Iașul trebuie să preia inițiativa!

Am organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Moldova Vrea Autostradă, alături de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă, administratorul public al județului Andrei Cazacu și deputatul Sorin Năcuță, astfel încât să identificăm soluțiile pentru pașii care urmează în privința autostrăzilor A7 și A8.

Aceste discuții vin în contextul posibilității finanțării unor porțiuni din Autostrada A8 prin PNRR, respectiv proiectarea tronsoanelor Tg. Neamț – Iași – Ungheni, contract atribuit în urmă cu o lună și pentru care, în următoarele zile se vor îndeplini termenele legale privind formularea contestațiilor, cât și posibilitatea finanțării integrale prin PNRR a Autostrăzii A7.

În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții MVA au apreciat deschiderea și interesul guvernării pentru realizarea acestui obiectiv și progresul făcut în ultimii doi ani în direcția Autostrăzii A8, după o perioadă în care politicieni lipsiți de viziune au pus în pericol acest proiect.

Cu toții am fost de acord că între cele două importante proiecte de infrastructură mare nu trebuie să existe concurență, concluzia clară fiind aceea că Moldova are nevoie de autostrăzi care să o lege de cât mai multe centre economice din țară și străinătate.

În perioada următoare, va fi o prioritate pentru noi să luăm inițiativa și să adunăm, la aceeași masă, toții actorii care au un rol în realizarea mult-așteptatei Autostrăzi A8, pornind de la factorii guvernamentali, președinți de consilii județene și primari ai localităților tranzitate de autostradă, respectiv reprezentanţi ai asociațiilor militante pentru infrastructură rutieră, astfel încât să ne concentrăm energia în spiritul consensului și efortului comun.

Este timpul ca Iașul, prin reprezentanții societății civile, să devină un puternic centru de lobby pentru înfăptuirea obiectivelor de infrastructură rutieră atât de mult așteptate de cetățenii acestei regiuni.

Citește și: