676 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Gala în onoarea participanților la cea de-a 4 a reuniune a Grupului de Lucru pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești

Discurs de deschidere a galei de la București oferite în onoarea participanților la cea de-a 4 a reuniune a Grupului de Lucru pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești.

 Am arătat că prezența a peste 80 de oficiali din UE și din Ucraina, Republica Moldova sau alte organizații internaționale este un semn puternic de implicare, de susținere, și, este, categoric, un privilegiu și o onoare pentru România.

Am subliniat că România anului 2023 este la ani lumină de acum două decenii sau de acum 30 de ani. Spun asta pentru că, ca istoric, ca om care am studiat în arhive și biblioteci, și ca om politic, știu de unde a plecat țara mea. 

Susținerea memoriei victimelor Holocaustului, a combaterii antisemitismului, a educației despre Holocaust și comunitatea evreiască, este astăzi fără precedent. 

Meritul este a tuturor celor care au pus umărul, dar mai ales a celor care au convins guverne, președinți, prim miniștri și parlamente că aceasta e o formă de civilizație și o susținere a democrației și a valorilor pe care s a construit lumea euroatlantică.

Totodată am evidențiat faptul că trebuie să ne amintim de toți cei care nu mai sunt printre noi, dar au luptat pentru această cauză în ultimii 33 de ani, pentru a face cunoscut adevărul istoric, responsabilitatea statului român pentru Holocaust, și datoria față de supraviețuitori, memoria lor și pentru a educa generațiile viitoare. Foștii președinți ai Federației Comunităților evreiești, urmași sau supraviețuitori, evrei și non evrei, numeroși istorici și oameni politici sau diplomați. Mihnea Constantinescu este unul dintre ei.


I-am îndemnat să ne imaginăm cum arăta România în acest domeniu în anii 90 sau chiar la începutul anilor 2000.  Cu lideri, președinți, miniștri, parlamentari care negau Holocaustul, fără recunoașterea participării țării, fără legi pentru a proteja memoria victimelor Holocaustului sau a supraviețuitorilor, iar manualele elevilor nu conțineau absolut nimic despre aceste adevăruri. Așadar, am reușit în ultimii ani multe lucruri, combaterea antisemitismului, memoria victimelor, educația despre Holocaust sunt priorități pe masa guvernului în ultimii ani. Repet, niciodată nu s au făcut atât de multe și nu s a reușit atât. Și acest lucru este un evident progres. România nu este doar un membru al Uniunii Europene. Este a 6 a cea mai mare țară din UE, o țară cu o datorie imensă față de comunitatea evreiască și de memoria ei. 400.000 de evrei români trăiesc astăzi în Israel fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a construit statul Israel în ultimii 75 de ani.


Am mulțumit deschis Katharinei von Schnurbein, coordonatorul european pentru lupta împotriva antisemitismului și promovarea vieții evreiești.  De când a venit Katharina von Schnurbein și s-a creat această poziție la nivelul Comisiei Europene, tema combaterii antisemitismului e mai vizibila ca niciodată în UE. Ea a reușit să pună tema pe masa guvernelor, să facă o strategie europeană unică și multe alte lucruri, precum această alianță care se construiește între UE și USA în acest domeniu. Vom fi mai puternici și mai uniți. În final, am arătat că tragediile au mereu și un miez de speranță. Războiul criminal purtat de Rusia ne-a făcut să strângem rândurile. Am arătat că suntem astăzi într-un format nou, unic, extins.  Cu colegii din Ucraina și Republica Moldova. Sunt convins că ei vor fi curând membri ai UE și vor fi pentru totdeauna alături de noi. Și trebuie să găsim instrumentele și metodele pentru a combate distorsionarea Holocaustului și falsul istoriei. De asta suntem aici.


Am mulțumit totodată doamnei secretar de stat Dumitrița Solomon și echipei sale, fără munca sa și dedicația lor această reuniune nu ar fi putut avea loc la București. În final, am vorbit despre un erou al istoriei și al zilelor noastre. Am avut onoarea și deosebitul privilegiu de a-l introduce pe dl Octavian Fulop, supraviețuitor al Holocaustului, al lagărelor de la Auschwitz și Mathausen. Dl Fulop, un om de care sunt apropiat sufletește, este o personalitate activă, care e mereu prezent la astfel de evenimente publice, dar și cu alte ocazii, vorbește des tinerilor, în licee și universități, dă interviuri și ne învață despre curaj, demnitate suferință și despre speranță! Evenimentul organizat la București în această săptămână s-a bucurat de participarea reprezentanților speciali, coordonatorilor și responsabililor cu atribuții în domeniul combaterii antisemitismului din statele membre UE, Ucraina și Republica Moldova, precum și ai organizațiilor naționale, europene și internaționale ale comunităților evreiești, ai organizațiilor internaționale relevante și experți.

Citește și: