Fonduri pentru construirea unui nou spital de Boli Cardiovasculare la Iași

Printr-o interpelare scrisă, am solicitat către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sprijinirea proiectului Consiliului Județean Iali pentru construirea unui nou spital de Boli Cardiovasculare la Iași.

Plenul Consiliului Județean a aprobat în ședința extraordinară din 16 decembrie proiectul „Construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare şi Reziliență, precum şi cheltuielile legate de proiect. Valoarea totală a proiectului aprobată de consilierii județeni este de 1.759.377.811,86 lei (inclusiv TVA).

Consiliul Județean a transmis Ministerului Sănătății cererea de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară. Investiția totală pentru construirea și dotarea spitalului este de 1.479.904.083,97 de lei, iar bugetul solicitat din PNRR reprezintă 60 la sută din această sumă, respectiv 887.942.450,38 de lei.

Consiliul Județean a reușit în timp record studiul de fezabilitate și toată documentația, a obținut autorizația de construire și acum a depus dosarul pentru finanțare.

Amplasamentul propus are suprafaţa totală de 120.000 mp, fiind în administrarea Consiliului Județean Iaşi (domeniu public), situat în intravilanul extins al satului Brătuleni, în partea de nord a comunei Miroslava, aliniat la drumul naţional DN 28D – centura Iaşi.

Obiectivul general îl reprezintă creşterea calităţii actului medical, într-o clădire cu design contemporan, dotată şi echipată la standarde europene, cu o capacitate sporită de a deservi pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. 

Astfel, efectul investiţiei constă în reducerea mortalităţii persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare de pe teritoriul Moldovei, persoane care, în momentul de faţă sunt obligate să se adreseze altor centre medicale pentru a beneficia de asistenţă de specialitate. De asemenea, acest proiect va contribui la dezvoltarea zonei şi promovarea municipiului Iaşi la nivel naţional şi intemaţional.

În prezent, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În Moldova, avem o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital, în restul țării fiind de 13.000 de locuitori. Institutul va avea 50 de paturi la spitalizare de zi şi 450 de paturi la spitalizare continuă.

Citește și: