Filarmonica ieșeană are nevoie de un nou sediu!

Nevoia Filarmonicii ieșene de a avea un sediu modern este un subiect de care sunt constant preocupat și pentru care am militat mereu în calitate de deputat și reprezentant al ieșenilor în Parlamentul României.

Pe această cale am adresat o interpelare Guvernului pentru a avea o imagine clară asupra surselor de finanțare a acestui important obiectiv patrimonial al județului pe care ne dorim foarte mult să îl reabilităm pentru a crea un spațiu sigur și modern pentru desfășurarea actului cultural.

Cultura a devenit un motor al economiei vii, care generează evenimente, atrage turiști, creează emulație și avem nevoie să integrăm mai mult această latură în strategia de dezvoltare generală a județului.

Clădirea Filarmonicii este grav afectată până la existența pericolului de prăbușire. În aceste condiții, de aproape 30 de ani, orchestra Filarmonicii din Iași, una dintre cele mai valoroase ansambluri din țară, își desfășoară activitatea în spații improprii, concertele fiind susținute în săli neadecvate. 

În perioada 2018-2021 au fost derulate mai multe acțiuni la Filarmonica Iași. În această perioadă a fost întocmită expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție a imobilelor, lucrări în valoare de 178.262 de lei, recepționate în data de 16 decembrie 2019. 

De asemenea, a fost întocmit contractul de prestări servicii pentru realizarea documentațiilor și asistența tehnică la data de 17 iulie 2020, în valoare de 690.200 de lei.

În luna martie 2021 a fost obținută autorizația de construire pentru lucrările legate de reabilitarea sediului Filarmonicii „Moldova” Iași, valoarea lucrărilor de reabilitare, conform proiectului tehnic de execuție fiind de 55,5 milioane de lei. 
Conducerea CJ Iași a făcut demersurile pentru a obține fondurile legate de reabilitarea Filarmonicii prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Astfel, a fost depusă o fișă de proiect, în valoare de 10 milioane de euro, pentru a obține finanțare prin PNRR pentru reabilitarea și modernizarea Filarmonicii Moldova Iași.
Dinamizarea activității instituției poate fi o bună formă de turism cultural modern pentru că potențial există, atât potențialul Iașului ca centrul cultural național, cât și potențialul Filarmonicii, prin artiștii desăvârșiți pe care îi are.

Citește și: