Întâlnire la Praga cu Ellen Germain, Reprezentant Special pentru Holocaust, Departamentul de Stat al SUA.

Am prezentat evoluțiile înregistrate de România în ultimii ani în materia promovării memoriei victimelor Holocaustului prin adoptarea Strategiei Naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, despre legea care introduce istoria evreilor și Holocaustului ca disciplină obligatorie pentru elevii de liceu, începând cu anul școlar 2023-2024.
 
Am subliniat că această strategie va genera un impact semnificativ în rândul elevilor din învățământul preuniversitar, a studenților, profesorilor, asupra angajaților instituțiilor publice și activiștilor din societatea civilă în general. 
 
Avem datoria de a confrunta trecutul cu onestitate, dar mai ales de a promova educația despre Holocaust, întrucât fără a învăța din tragediile istoriei nu putem spera la un viitor mai bun.
De asemenea, am avut discuții cu privire la viitorul muzeu naţional de istorie a Evreilor și a Holocaustului, despre îmbunătățirea legislației pentru sprijinirea eforturilor de combatere a negării și distorsionării realității istorice privind memoria victimelor Holocaustului.
***
Ellen Germain și-a asumat atribuțiile de reprezentant special pentru problemele Holocaustului pe 23 august 2021. A ocupat funcția de șef adjunct al misiunii la Ambasada SUA din Saraievo, Bosnia și Herțegovina, în perioada 2018-2021. Anterior a fost director al Biroului pentru Afaceri din Peninsula Arabă din cadrul Biroului pentru Afaceri din Orientul Apropiat (2015-2017), șef al Consulatului General al SUA la Cracovia, Polonia (2012-2015) și consilier politic adjunct în S.U.A. Ambasada la Bagdad (2007-2008) și la Misiunea SUA la Națiunile Unite din New York (2008-2012), unde a fost responsabilă pentru probleme legate de Orientul Mijlociu, Asia de Est și neproliferare.

Citește și: