Am semnat declarația comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului prin care se condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina emisă cu ocazia comemorării masacrului de la Babyn Yar.

Am semnat declarația comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului prin care se condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina emisă cu ocazia comemorării masacrului de la Babyn Yar.

Nu trebuie să uităm niciodată oribilele crime împotriva umanității care au avut loc acum 81 de ani, când circa 34.000 evrei au fost uciși de naziști și de complicii lor la Babyn Yar. 

Timp de 45 de ani după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a cenzurat documentația despre Holocaust, inclusiv cercetările și documentația din arhive ce vizează masacrul evreilor de la Babyn Yar.

Nu putem permite ca memoria acelor victime și a celor care au fost uciși în perioada Holocaustului, să fie dezonorate, șterse sau instrumentalizate cinic pentru a atinge obiective politice. În acest context, este îngrozitor că Vladimir Putin încearcă să își justifice războiul său neprovocat împotriva Ucrainei prin distorsionarea și revizuirea istoriei Holocaustului.
A spune că Ucraina democratică de astăzi trebuie să fie de-nazificată este o insultă către toți cei care au suferit sub regimul nazist din Ucraina și de peste tot. O astfel de distorsionare erodează înțelegerea despre Holocaust, afectează memoria Holocaustului și subminează eforturile contemporane globale de prevenire a atrocităților în masă în așa fel încât să nu mai aibă loc vreodată un alt Holocaust.
Țările noastre stau împreună în susținerea pe care o acordă drepturilor omului și libertăților fundamentale mai ales prin combaterea distorsionării istorice și prin consolidarea cercetării, educației și memorializării autentice a Holocaustului. 
Înțelegerea istoriei care a dus la atrocitățile din trecut ne poate ajuta să identificăm și, sperăm, să prevenim astfel de abominații în viitor.
Urmare celui de-al doilea Război Mondial, a fost adoptată cea de-a patra Convenție de la Geneva pentru a proteja civilii în situații de conflict armat. Transferul ilegal sau deportarea persoanelor protejate de această Convenție constituie o încălcare gravă a acesteia și o crimă de război.
Astăzi, estimări ce provin dintr-o varietate de surse indică faptul că autoritățile ruse și cele prin care acestea acționează au deținut, interogat și, potrivit raportărilor, au torturat sute de mii de civili ucraineni.
Mulți din acești cetățeni ucraineni, inclusiv mii de copii, au fost relocați forțat sau deportați forțat din propriile case în zone din Ucraine ce sunt temporar controlate de Rusia, cel mai adesea în locații aflate mult în interiorul Rusiei.
Deportarea forțată este unul dintre rezultatele așa-numite operații de filtrare organizată de Kremlin și menită să elimine rezistența, să identifice indivizii din Rusia care nu sunt suficient de cooperanți și să nege statalitatea și identitatea distinctă a Ucrainei. Autoritățile ruse au negat astfel de evenimente în ciuda dovezilor substanțiale, provenite din multe surse.
Susținem toate eforturile de păstrare a dovezilor atrocităților, inclusiv cele realizate de Curtea Penală Internațională, ONU, misiunile de experți din cadrul Mecanismului Moscova al OSCE și altele.
Istoria arată că răspunderea este imperativă. Populația din Ucraina are nevoie de justiție și merită justiție. Statele noastre sunt angajate ideii de a-o face răspunzători pe făptuitorii crimelor de război și ai altor atrocități pentru acțiunile lor incalificabile.

Citește și: