Educația primește cei mai mulți bani din ultimii 30 ani

Sunt alocați 5.7 miliarde euro Ministerului Educației de la bugetul național, prin Planul Național de Redresare și Reziliență se vor aloca alți 1,8 miliarde euro, iar prin programe europene, sunt preconizate investiții în resursa umană și infrastructura școlară de 500 milioane euro. 70 milioane euro se vor aloca doar pentru plata profesorilor pentru acțiuni remediale pentru elevii care nu au parcurs toată materia pe semestrul I din cauza pandemiei.

alexandru muraru articol - Alexandru Muraru, deputat
Agitația social-democraților în jurul bugetului pe anul 2021 este sterilă și plină de demagogie. În primul rând, economia crește cu 4,3% în România, mai mult decât media la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, estimată pentru anul 2021 la 4,1%. Am văzut confuzie în jurul alocării bugetare în domeniul Educației, și consider că trebuie aduse o serie de clarificări. Proiecția bugetară arată că 28,507 miliarde lei sunt alocate Ministerului Educației, însemnând un procent de 2,55% din PIB. Unii s-au grăbit să facă o comparație cu alocarea inițială de anul trecut, în procent de 2,7%. Ceea ce se scapă din vedere este că, în anul 2020, Ministerul Educației cuprindea Cercetarea și Inovarea, însă de la învestirea Guvernului Cîțu, acestea funcționează ca entități separate! Astfel, dacă ne aplecăm privirea către alocarea bugetară la nivelul Ministerului Cercetării, în cuantum de 1,92 miliarde lei, adică 0,17% din PIB, rezultă că cele două ministere au împreună 2,72% din PIB, echivalentul alocării de anul trecut.

Din bugetul național, se vor finanța bursele școlare 536 de milioane de lei. Este o dublare a cuantumului față de anul trecut. O noutate este că această sumă va fi susținută din bugetul național. Bursa minimă va fi de 100 lei, pentru fiecare tip de bursă: de performanță, de merit, de studiu sau socială. Autoritățile locale au posibilitatea să mărească acest cuantum din bugetele locale.

Citește și: