Economia românească trebuie să țină mereu pasul cu avansul tehnologic, pentru a putea fi mai competitivă într-o lume în care soluțiile informatice și inovația fac diferența.

Am participat în această săptămână, la invitația dnei Tova Ben Nun-Cherbis, Preşedinte executiv la Complexul educational Laude Reut, la evenimentul „From Holocaust to Revival”, Ceremonia de Yom HaShoah (Ziua Holocaustului) și Yom Hazikaron (Ziua Reamintirii Eroilor).

Evenimentul a comemorat victimele antisemitismului și terorii, în ajunul Zilei Independenței Statului Israel care marchează aniversarea sa de la întemeiere în 1948.

Mesajul meu a fost despre Holocaust și înființarea Statului Israel mishora le’tkuma.






La eveniment au mai luat parte dl Amir Sagron, adjunctul misiunii diplomatice a Israelului în România, dl Adrian Cioflâncă, istoric, Directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Familia Regenbogen și familia soldatului Shimon Knoll, născut în România în 1984 și căzut în Israel în 2006.

Peste o sută de elevi au participat, în format online, la acest eveniment.

În mesajul meu adresat elevilor și celor prezenți am subliniat angajamentul Guvernului României și al Primului-Ministru Florin Cîțu pentru lupta continuă împotriva intoleranței și a discursului urii, și pentru protecția identității etnice și religioase a tuturor cetățenilor, inclusiv a membrilor comunității evreiești din România.

Cu această ocazie, am adus și un omagiu celor care au supraviețuit ororilor de neconceput ale Holocaustului și și-au reconstruit viața în Israel, Europa și peste tot în lume. Consider că este datoria noastră colectivă să ne asigurăm că ororile Holocaustului nu vor fi niciodată uitate, și pentru asta cunoașterea lor și a istoriei în detaliu de către elevii de astăzi este de o importanță deosebită, nu doar în școală, ci în educația non-formală continuă.

De asemenea, am vorbit despre înființarea Statului Israel, unde unii supraviețuitori ai Holocaustului și mulți dintre membrii comunității evreiești din România și-au refăcut viața. Anul acesta se împlinesc 73 de ani de la momentul 1948, iar Ziua Independenței Israelului este precedată imediat de Yom HaZikaron – Ziua Reamintirii Eroilor.

Israel își datorează independența în cea mare parte soldaților care și-au sacrificat viața pentru asta, începând cu războiul din 1948. Astfel, și viața multor familii evreiești din lume, familii ale soldaților căzuți, se împletește cu istoria contemporană a acestui stat. Vedem astăzi că astfel de familii sunt și pe teritoriul României, iar ele creează punți și legături strânse între România și Israel în prezent și viitor.

La această aniversare importantă a 73 de ani de la înființarea Statului Israel și în fiecare zi, îmi îndrept gândurile și rugăciunile către sănătatea și siguranța continuă a tuturor cetățenilor Israelului și membrilor comunității evreiești din România, Europa și din lume!

Citește și: