Discurs cu ocazia împlinirii unui secol de la nașterea Regelui Mihai I, unde a avut loc dezvelirea statuii marelui nostru monarh.
Majestatea Voastră,
Altețele Voastre Regale,
Excelențele Voastre membri ai corpului diplomatic,
Stimată doamnă Președinte a Senatului,
Stimați miniștri, secretari de Stat, Consilieri de Stat,
Stimate domnule Primar,
Stimați președinți ai Consiliilor județene Brașov și Bihor,
Sfințiile Voastre,
Dragi ostași,
Doamnelor și domnilor,
Distinși oaspeți,
Îmi face o deosebită onoare și bucurie să mă aflu astăzi aici, alături de membrii Familiei regale a României, de demnitari ai statului și de toți ceilalți invitați, la Sinaia, leagănul regalității românești, la cel mai important eveniment pentru Centenarul Regelui Mihai I – Dezvelirea Statuii marelui nostru monarh!
Împlinirea unui secol de la nașterea Sa este o mărturie puternică pentru felul în care vom păstra vie memoria, istoria și legământul său pentru soarta României, sacrificiul întregii sale vieți.
Am susținut pe deplin, de la început, această inițiativă a Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, atât de lăudabilă și prestigioasă, care arată că Familia Regală, instituțiile statului, societatea civilă fac eforturi și contribuie la păstrarea vie a memoriei Regelui Mihai.
Este un exemplu de implicare, generozitate, deschidere față de societate și comunitate, dar și o pildă despre dragoste și valori. Energia și dedicația cu care toți cei care și-au adus contribuția la acest proiect duc mai departe moștenirea Regelui nostru este un mesaj de loialitate și patriotism onest față de România și față de memoria monarhiei.
Doamnelor și domnilor,
Această lucrare artistică nu este o simplă statuie a unui voievod sau rege al Românilor. Este un mesaj și un legământ despre trecut, prezent și viitor, despre sacrificiul pentru România europeană.
Dar Statuia Regelui Mihai dezvelită astăzi are o dimensiune locală, națională, dar și europeană. În primul rând, Statuia Regelui îi consolidează legăturile puternice cu acest oraș, al nașterii și al copilăriei sale, primul membru al familiei regale și singurul monarh născut în granițele României Mari, de care a fost ținut departe atât de mult timp.
Apoi, aduce aminte de rolul său colosal în istoria națională, și nu în ultimul rând, în acest oraș, vizitat de turiști din întreaga lume, statuia Regelui creează o legătură eternă între trecut și prezent, dar și între România și Europa.
Reprezentându-l în uniforma de mareșal al Armatei Regale Române, în timpul celui de-al doilea război mondial, în cele mai dificile vremuri ale națiunii, opera va aminti de acum tuturor, aici la Sinaia, despre un martor al trecutului, tragediilor și renașterii Europei, figura providențială a întregului veac românesc, omul secolului XX pentru noi românii, sigura personalitate autohtonă după Marea Unire care a rămas în istoria europeană și globală ca un autentic făuritor de act salvator pentru țară și continent.
Onorată asistență,
Rememorăm astăzi nu doar contribuția lui Mihai I, singurul monarh din Europa care a răspuns la chemarea Națiunilor Unite înfruntând și nazismul și comunismul, dar participăm și la un act de reconciliere națională.
Dezvelirea statuii Regelui de la Sinaia repară parte din marele păcat al societății și al elitelor românești de a nu-l fi cunoscut și înțeles pe cel care a fost ultimul rege al românilor.
Pentru că, probabil, despre Mihai I noi știm astăzi cel mai puțin dintre toți regii României, cu toate că am avut incredibila șansă de a fi ontemporan cu el, de a putea fi parte din visele și speranțele lui, de a fi putut răspunde chemării lui neobosite de a face din această țară o patrie în sensul cel mai nobil, mai frumos și mai occidental al cuvântului.
Doamnelor și domnilor,
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului, reafirm sprijinul deplin al Executivului pentru promovarea politicilor memoriei și pentru ca astfel de acțiuni – care recunosc și promovează contribuția regalității la propășirea noastră ca națiune – să fie cât mai bine susținute și mai vizibile.
Încurajez, totodată, autoritățile locale să fie alături, așa cum Primăria orașului Sinaia a făcut, de asemenea inițiative, sprijinind-le și oferindu-le întregul lor suport.
În final, vreau să vă spun că va trece vreme până când vom realiza pe deplin că Mihai I a luminat un întreg timp, făurind o istorie demnă, plină de curaj și de fapte remarcabile, salvând onoarea compatrioților și a națiunii sale, fiind un reper al moralității sublime, purtând speranța în vremurile întunecate și împlinind prin lupta sa un vis care nu se va stinge niciodată.
Cum spunea MS Custodele Coroanei, Mihai a plecat victorios la ceruri, iar ceea ce face această aură a sa, această moștenire spirituală este tocmai să ne amintească că astăzi, fără El, memoria publică este tocmai cea care îi poate răsplăti sacrificiul și loialitatea, dăinuind între cei și pentru cei care a luptat atât.
Iar pe drumul acesta, deschizându-se în fața românilor și europenilor, acțiunile și actele care vor așeza numele și imaginea sa peste busturi și statui, bulevarde, instituții de educație sau cultură, locuri publice, precum și dezbaterile, volumele, filmele documentare, privirile atente și oneste asupra rolului său în școli, universități sau licee, în media sau spațiul public, aduc o solidă și autentică destăinuire, venind parcă să confirme că umbra Suveranului nu încheie povestea regalității pentru români, ci o așterne, ca un testament, pentru eternitate.
De astăzi, prin figura marelui nostru monarh așezată în centrul orașului Sinaia, România este mai demnă, mai europeană și mai puternică.
Glorie eternă memoriei Regelui Mihai I!
Vă mulțumesc!