De ce sa votez 2 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Dialog cu tinerii despre ”De ce să votez?”

La invitația tinerilor de la Asociația pentru Dezvoltare Umană, am participat cu mare drag la una din cele mai relevante dezbateri din acest an organizate la Iași cu prilejul apropierii Alegerilor Europarlamentare din 9 iunie. Am discutat, în prezența a sute de tineri veniți din întreaga regiune a Moldovei, despre subiecte de maximă importanță precum democrația și statul de drept, economie, tineret, mediu, securitate și extinderea Uniunii Europene. Dar mesajul de substanță către tinerii din România și nu numai, este importanța votului din 9 iunie pentru parcursul democratic și european al țării noastre și ce beneficii poate aduce Uniunea Europeană pentru tinerii din România. De aceea, în calitate de eurodeputat, voi sprijini programele de schimb cultural și academic, precum Erasmus+, pentru îmbogățirea experienței educative a tinerilor cât și inițiativele de creștere a legăturilor între universități și piața muncii pentru a asigura relevanța educației superioare.

În contextul apropiatelor alegeri europarlamentare din 9 iunie, este crucial să ne concentrăm asupra aspectelor esențiale care influențează parcursul democratic și european al României.

Această campanie electorală nu trebuie să fie doar despre promisiuni politice, ci și despre conștientizarea și implicarea tinerilor în procesul decizional european.

Subliniem astfel principalele teme abordate în dezbaterea recentă organizată la Iași, în prezența a sute de tineri interesați de viitorul țării noastre în cadrul Uniunii Europene.

 

Extremismul AUR și stabilitatea UE

Creșterea partidelor extremiste, cum ar fi AUR, poate submina stabilitatea și unitatea în cadrul Uniunii Europene. Riscul fragmentării delegației românești în PE prin intrarea AUR ar putea slăbi influența României în instituțiile europene. Este crucial să combatem extremismul și să promovăm un dialog constructiv în Parlamentul European pentru a susține stabilitatea și coeziunea europeană.

Combaterea corupției și promovarea drepturilor omului: Implementarea riguroasă a legilor anti-corupție este esențială pentru menținerea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. De asemenea, continuarea luptei pentru drepturile minorităților, egalitatea de gen și protejarea libertății de exprimare și a drepturilor digitale sunt aspecte fundamentale pentru consolidarea democrației și a statului de drept în România și în UE.

Creșterea economică și integrarea în UE: România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește creșterea economică și integrarea în piața unică europeană. Gestionarea eficientă a fondurilor europene a contribuit la o putere de cumpărare mai mare și la creșterea exporturilor către țările UE.

 

Sprijin pentru antreprenoriat și industria auto

Extinderea programelor de finanțare și mentorat pentru start-up-uri și protejarea industriei auto românești sunt priorități ale PNL în Parlamentul European. Opunerea față de interzicerea vânzărilor de automobile noi cu ardere internă din 2035 a demonstrat angajamentul nostru pentru protejarea locurilor de muncă și promovarea inovației în industrie.

Educație și mobilitate

Investițiile în educație de calitate și sprijinirea programelor de schimb cultural și academic, precum Erasmus+, sunt cruciale pentru îmbogățirea experienței educaționale a tinerilor. De asemenea, legăturile între universități și piața muncii trebuie consolidate pentru a asigura o tranziție lină spre locurile de muncă.

Programe europene pentru tineri

Inițiative precum Programul „Innotech Student” sau Programul „Tânărul Fermier” oferă oportunități semnificative pentru tineri în domeniile antreprenoriatului și agriculturii, reflectând angajamentul nostru pentru sprijinirea dezvoltării lor profesionale și personale.

Legislație pentru neutralitatea climatică

Adoptarea Legii Climei UE și implementarea pachetului legislativ „Fit for 55” demonstrează angajamentul UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și tranziția către o economie circulară.

 

Promovarea economiei circulare și a produselor durabile

Regulamentul privind Ecodesign pentru Produse Durabile este un pas important către o economie mai sustenabilă, promovând proiectarea ecologică și reducerea deșeurilor. Aceste măsuri sunt cruciale pentru protejarea mediului și pentru asigurarea unui viitor durabil pentru generațiile viitoare.

Consolidarea apărării și promovarea extinderii UE

Susținerea consolidării capacităților de apărare ale UE și promovarea extinderii Uniunii Europene sunt aspecte esențiale pentru consolidarea securității și stabilității în regiunea noastră.

Cresterea influentei Romaniei in cadrul UE

Consolidarea lobby-ului național și îmbunătățirea performanței în instituțiile europene sunt necesare pentru creșterea influenței României în cadrul UE și pentru promovarea intereselor noastre naționale.

Alegerile europarlamentare din 9 iunie reprezintă o oportunitate crucială pentru tineri și pentru întreaga societate românească să-și exprime voința și să contribuie la viitorul nostru comun în cadrul Uniunii Europene.

Este important să ne implicăm activ în acest proces și să votăm cu înțelepciune pentru a asigura un parcurs democratic și european pentru România. Prin eforturile noastre unite și angajamentul nostru pentru valorile europene, putem construi împreună un viitor mai bun pentru toți cetățenii noștri.

Citește și: