53 1 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Desemnarea Sit-ului Natura 2000 Pădurea Bârnova Repedea, în imediata vecinătate a Iasului

Societatea civilă și clasa politică din Iași și-a manifestat susținerea  pentru desemnarea Sit-ului Natura 2000 Pădurea Bârnova Repedea, în imediata vecinătate a Iasului, a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară cu 500.000 de locuitori, în Parc Natural.


Solicitările punctuale sunt:

  1. Introducerea în protecție / protecție strictă a minim 50% din pădurile Pădurii Bârnova – Repedea, prioritizând vecinătatea orașului și parcelele cu păduri bătrâne sau care au depășit vârsta de exploatare, cele cu valoare recreativă sau pentru biodiversitate mare precum și benzi de 100m stânga dreapta traseele turistice marcate
  2. Păstrarea arborilor seculari, remarcabili, pe picior inclusiv în parcelele în care se exploatează pentru rolul identitar și în conservarea habitatelor. Identificarea acestora trebuie făcută transparent și public, iar procesul de marcare a arborilor pentru APV-uri trebuie să includă măsuri care să prevină tăierea lor.
  3. Promovarea activităților recreative responsabile, cu impact minim, în sit, desemnarea de noi trasee turistice pentru plimbare și biciclete

 

De ce este important?

Iașiul este primul județ din țară care a ajuns la 1.000.000 de locuitori. Aglomerarea urbană din jurul orașului Iași comasează 500.000 dintre aceștia, fiind astfel a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară, din păcate și una dintre cele mai poluate. Acești oameni au nevoie de natură pentru recreere, de o oază de verdeață și aer curat lângă orașul lor.

Trebuie conferită protecția meritată de această zonă și de ieșeni. Parcul Natural, cu o zonare, o administrație dedicată, formată nu doar din silvicultori, cu un consiliu științific, asigură atât protecția mediului cât și crearea unei infrastructuri pentru recreere cu impact minim.

Ca deputat de Iași, sprijinin demersul celor din societatea civilă de a înfiinţa Parcul Natural Codrii Iaşilor şi a proteja măcar 50% din Pădurea Bârnova-Dobrovăţ, întinsă pe circa 15.000 de hectare la sud de oraş. 

Citește și: