De ce este importantă pentru România vizita lui Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA.

În iunie 2022, ca membru al delegației Parlamentului României, am avut o întrevedere cu Dereck Hogan, care anterior fusese ambasador al SUA în Republica Moldova. 

Am insistat atunci pe aspectele geopolitice din regiunea noastră, efectele războiului din Ucraina și relațiile cu Republica Moldova. 

Am punctat că trebuie să trecem de la o postură reactivă la una proactivă, altfel vom fi mereu în urma Kremlinului, care nu va avea scrupule să-și extindă acțiunile destabilizatoare dacă se va găsi blocat sau învins în Ucraina. 

România susține pe deplin perspectiva europeană a Ucrainei și consideră că locul ei este în familia europeană. Același lucru este valabil și pentru Republica Moldova.

Aceste relații dintre statele noastre continuă procesul de consolidare, după ce ieri, premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a avut discuții cu Dereck Hogan despre cooperarea bilaterală dintre România și Statele Unite pe dimensiunile politică, economică și militară.
 
Este important să continuăm cooperarea domenii domeniile energiei, IT&C și agricultură, atragerea de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România, cât și focusarea pe securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Citește și: