criza personal CFR - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Criza serviciilor feroviare în Iași: un apel la acțiune

Într-o perioadă critică pentru mobilitatea urbană și regională în Iași și în întreaga regiune a Moldovei, ne confruntăm cu o criză semnificativă a serviciilor feroviare, determinată de o lipsă acută de mecanici de locomotivă și de decizia de anulare a 25 de trenuri regionale. 

Acest scenariu nu doar că afectează grav accesul la transportul feroviar pentru mii de cetățeni, dar pune și o presiune inacceptabilă asupra economiei locale și a calității vieții în regiune.

 

Impactul profund al crizei

Decizia de anulare a trenurilor vine într-un moment în care dependența comunității noastre de serviciile feroviare este mai mare ca niciodată. Accesul la educație, sănătate și locuri de muncă este grav afectat, iar consecințele asupra economiei locale sunt imediate și profund negative.

Apelul către Ministerul Transporturilor

Am adresat o interpelare oficială domnului Ministru Sorin Mihai Grindeanu, solicitând măsuri imediate și concrete pentru rezolvarea crizei de personal și reconsiderarea politicii de optimizare a costurilor care a condus la această situație limită. Este esențial să echilibrăm nevoia de eficiență costurilor cu imperativul de a oferi servicii feroviare fiabile și accesibile pentru toți cetățenii.

Măsuri propuse

În cadrul interpelării mele, am subliniat trei direcții principale de acțiune:

  1. Adoptarea de măsuri imediate pentru abordarea crizei de personal, în special a lipsei mecanicilor de locomotivă.
  2. Reevaluarea politicii de optimizare a costurilor pentru a asigura un serviciu feroviar fiabil și accesibil.
  3. Îmbunătățirea formării și recalificării profesionale în sectorul feroviar, asigurând un flux constant de personal calificat.

 

Solidaritate și acțiune concertată

Fac apel la solidaritatea și la acțiunea concertată a tuturor factorilor implicați – Guvern, Ministerul Transporturilor, CFR Călători, autoritățile locale și regionale – pentru a găsi și implementa soluții durabile la această criză. Este responsabilitatea noastră, ca reprezentanți ai cetățenilor, să garantăm accesul la servicii publice esențiale și să protejăm drepturile fundamentale ale cetățenilor la mobilitate și la o viață decentă.

Spre un viitor sustenabil pentru transportul feroviar

Este clar că soluțiile la această criză nu sunt simple sau imediate, dar prin dialog constructiv, angajament și colaborare, putem depăși aceste provocări. Este esențial să reconstruim încrederea publicului în serviciile feroviare și să asigurăm o dezvoltare sustenabilă a transportului feroviar în Iași și în întreaga regiune a Moldovei.

Voi continua să lucrez neobosit pentru a asigura că vocea comunității noastre este auzită și că se iau măsurile necesare pentru a rezolva această criză. Împreună, putem asigura un viitor mai bun pentru transportul feroviar în regiunea noastră.

Citește și: