Continuăm promovarea reprezentării politice echitabile dintre bărbați și femei

Spiritul mișcării feministe care a pornit din SUA în anul 1911, un spirit îndreptat împotriva discriminărilor de gen și pentru asigurarea unor condiții de muncă mai bune pentru femei, este foarte puțin prezent în societățile din estul Europei care au făcut parte din blocul comunist.

În vestul Europei a rămas acest spirit și, de aceea, pe 8 martie se sărbătorește mai degrabă ca un proces de reflecție în privința pașilor de făcut pentru ca femeile să aibă parte de un tratament demn, egal și nediscriminatoriu în raport cu bărbații. În estul Europei, inclusiv România, 8 martie este o zi în care celebrăm femeile și mamele cu flori, bomboane și citate pe facebook, fără a discuta deschis despre rolul lor în societate și despre ce trebuie să facem pentru drepturile și libertățile universale să fie aplicate.

În România, peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea lor la nivel politic rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană: din cei peste 250.000 candidaţi înscrişi pentru funcţii judeţene sau locale în septembrie 2020, doar 23% au fost femei. În alegerile parlamentare din decembrie, 29% din candidaţii înscrişi au fost femei.

Disproporția cea mai mare se întâlneşte însă atunci când analizăm prezenţa femeilor pe tipurile de funcţii pentru care candidează la alegerile locale: pentru poziţia de primar şi pentru cea de Preşedinte de Consiliu Judeţean, sub 10% dintre candidați au fost femei. Funcţiile alese direct (primar, preşedinte CJ) şi care dau legitimitate şi putere executivă reală rămân în continuare cele mai inaccesibile femeilor.

România se situează pe locul 25 în UE în ceea ce privește indicele egalității de gen, cu 54.5 din 100 de puncte. Scorul este cu 12.9 puncte mai mic decât media UE. 

Inegalitatea de gen împiedică România să-și atingă întregul potențial. Chiar și la nivelul Uniunii Europene, femeile câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații și se confruntă în continuare cu bariere în calea accesului și a menținerii pe piața forței de muncă. Egalitatea de gen este o condiție esențială pentru o economie europeană inovatoare, competitivă și prosperă.

Jumătate din populație este de sex feminin. Ca parlamentar, susțin cu fermitate realizarea de noi progrese și accelerarea ritmului reformelor pentru a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

15.01.2021 1 - Alexandru Muraru, deputat

Citește și: