Centura de Est a Iașului, care va degreva traficul din Bucium, începe să prindă contur!

Ca parlamentar, am primit multe mesaje din partea cetățenilor din Bucium cu privire la starea traficului.

Pe lângă inițiativele de la nivelul municipalității, trebuie să știți că studiile tehnice pentru varianta Est a centurii care face legătura dintre DN24 (dinspre Vaslui) cu traseul autostrăzii A8 (centura nord a Iaşului) vor fi finanţate cu fonduri europene.

În acest sens, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

✅ Prin acest proiect, se scoate traficul greu din municipiul Iaşi dinspre Bucium.

✅ Proiectul este inclus pe lista de rezervă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

🛣️ Actualul traseu propus – care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi.

Proiectul VO Est are o valoare estimată la circa 60 milioane euro, dar fără a lua în calcul lucrări de artă şi eventuale exproprieri sau relocări de utilităţi. (sursa: apix.ro). 

Traseul centurii Iaşului a fost stabilit în 2009, dar, de atunci, au fost executaţi doar 14 km: o variantă de trafic greu pe relaţia vest-sud care asigură legătura între drumul european E58 şi DJ248 spre Vaslui. 

Cu un singur tronson de centură realizat în peste 10 ani, Iaşul are probleme majore de trafic: zonele de intrare/ieşire şi, prin extensie, principalele axe rutiere din municipiu sunt supraaglomerate la orele de vârf. 

Noul proiect al variantei Est are, potrivit specialiştilor, potenţialul de a degreva din trafic, în special pe relaţia sud-est, iar unul dintre cartierele „beneficiare” este Buciumul (zonă din Iaşi în plină expansiune imobiliară).

Citește și: