„Centenarul Încoronării” Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria
Am participat la lansarea proiectului memorial „Centenarul Încoronării” Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria organizat de Primăria Iași în parteneriat cu e Asociația ARTIS.
Centenarul încoronării ne amintește despre statalitate, onoare, patriotism, demnitate, onoare, statornicie. Încoronarea din 1922 este cel mai puternic act de consens politic pe care elitele, statalitatea și națiunea l-au trăit după Mare Unire.
Încoronarea a fost un proiect de stat autentic, un legământ între regalitate, societate și elite. Acesta ne amintește astăzi de ce idealul regalității este o valoare fundamentală a modului în care s-a construit națiunea și România de astăzi.
Memoria publică despre actul de la 1922 și rememorarea încoronării este și o datorie patriotică care răsplătește sacrificiul și loialitatea regalității, a regilor și reginelor României, a elitelor Marii Uniri. Este o probă a României demne, europene, autentice!
Am participat și la intalnirea cu elevii prilejuită de proiecția filmului documentar „Iași, Inima României”, în amfiteatrul Colegiului Național Iași. Aportul Casei regale în momentele constituirii României de la 1918 este incomensurabil. Din perspectivă simbolică de această dată, încoronarea reprezintă desăvârșirea unirii tuturor românilor sub același sceptru al autorității și moralității. Ferdinand I devenea oficial regele tuturor românilor prin această ceremonie atent gândită și organizată în catedrala care fusese construită în mai puțin de un an. Act al împlinirii și al speranței, încoronarea are și forțe întemeietoare pe care familia regală le-a întrupat, dar și care au fost transpuse concret în Constituția României adoptată un an mai târziu, una dintre cele mai moderne din epocă.