Cele mai mari procente din PIB pentru pensii au fost alocate în timpul Guvernelor PNL, în 2020 și 2021. Cheltuielile cu pensiile nu au trecut niciodată de 9,4% din PIB, nici sub guvernările PSD
Se impune o precizare despre cuantumul alocat din PIB pentru pensii, în ultimii ani, după disputele care au apărut recent în spațiul public. Datele arată că cel mai mare cuantum alocat pentru pensii a fost în anul 2020, în timpul Guvernului PNL.
Potrivit unui grafic publicat de președintele PNL, 7,71% din PIB a fost alocat pentru pensii, în 2020, iar în 2021 suma de 7,54%, în timpul Guvernului Cîțu. Comparativ, în anii trecuți, inclusiv în timpul guvernărilor PSD, procentele au fost mai mici: în 2019 și 2018: 6, 61%, iar în 2017, 6,66%.
Concret, vedem că cele mai mari procente pentru pensii au fost alocate în timpul guvernărilor PNL, atunci când bazele economiei au fost puse pe creștere economică și investiții.
Pentru că majorările pot fi susținute doar dacă economia performează, unul dintre principiile clare ale liberalismului.
Avem această țintă de 9,4% din PIB în PNRR pentru pensii, iar aici datele sunt clare: România nu a atins niciodată acest procent de 9,4% din PIB până acum.
În plus, poziția PNL este clară: PNRR nu se poate schimba.
PNL a subliniat că nu este de acord cu renegocierea PNRR, aşa cum intenţionează cei de la PSD. Atunci când s-a format coaliţia s-a stabilit că nu se va reveni asupra acestui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Renegociere a PNRR înseamnă să aruncăm la coş 30 de miliarde de euro, întrucât procedura s-ar relua.
Dan Vîlceanu a transmis că România nu a avut niciodată 9,4% din PIB cheltuieli cu pensiile, ci a avut mai puţin, așa cum arată și datele prezentate de Florin Cîțu.