Ce prevede Legea consumatorului vulnerabil

Proiectul privind consumatorul vulnerabil de energie prevede atât dublarea numărului de beneficiari de protecție socială, cât și a cuantumului ajutoarelor acordate.

Proiectul de lege a fost elaborat și pus în dezbatere publică la sfârșitul anului 2020, adoptat în Guvern la sfârșitul lunii martie și se află, în prezent, în dezbaterea Parlamentului.

Împreună cu Ministerul Energiei, am identificat resursele necesare pentru devansarea aplicării acestei legi – 1 ianuarie 2022 în loc de 1 septembrie 2022, cum fusese inițial prevăzut în proiect și am cerut URGENTAREA dezbaterilor parlamentare pentru adoptarea acestui act normativ.

Față de actualele reglementări, proiectul de lege aduce următoarele noutăți:

  1. creșterea nivelurilor de venituri până la care se acordă dreptul. Nivelul maxim pe persoană din familie crește de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persona singură de la 1082 lei la 1445 lei.

  2.  cuantumul ajutorului se stabilește prin compensare procentuală față de o valoare de referință, pentru toate sistemele de încălzire, față de cuantumurile nominale prevăzute anterior pentru gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi/lichizi.

  3. se introduce suplimentul pentru energie pe parcursul întregului an, în cuantum diferit în funcție de sursa de energie.

Numărul de beneficiari se va dubla față de sezonul rece 2020 – 2021: 427.591 față de 209.375 gospodării. Cheltuielile vor crește de 5 ori față de cheltuielile actuale: de la 47 milioane lei la 260 milioane lei din care 172 milioane lei pentru încălzirea locuinței și 88 milioane lei pentru suplimentul de energie.

Exemplu:

Un pensionar cu o pensie de 800 lei, care utilizează gaze naturale pentru încălzire, in sezonul rece anterior a primit un ajutor de încălzire de  20 lei/lună (100 lei in sezonul rece).

 In baza proiectului de lege va primi de 6 ori mai mult, respectiv 605 lei, din care:

  • 25 lei/lună pentru ajutorul de încălzire, respectiv 125 lei pe întreg sezonul rece
  • 10 lei/lună pentru suplimentul de energie pentru gazele utilizate pe parcursul anului, respectiv 120 lei/an
  • 30 lei/lună pentru suplimentul de energie pentru energia electrică utilizată pe parcursul anului, respectiv 360 lei/an

Citește și: