Câteva considerente despre audienta grupului parlamentar rusofil la Ambasada Rusiei în România.

1️⃣ „Partea română” – așa se intitulează Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Fancisc Tobă – foști parlamentari AUR și Dumitru Coarnă, de la PSD. Demersurile acestui grup care numai interesul României nu îl poartă, este steril și nu reprezintă, în niciun caz, poziția oficială a Parlamentului României și a românilor, în general.
2️⃣ „Poziția de neutralitate” – asta spun că au negociat cei patru care au bătut la ușa Ambasadei Rusiei în România. Când Diana Șoșoacă și alți parlamentari care își trag seva din partidul extremist AUR vorbesc despre neutralitate cu partea rusă, sensul noțiunii este, de fapt, retragerea NATO de pe teritoriile României și Bulgariei, așa cum Lavrov o cerea în ianuarie 2022. Bogdan Aurescu a afirmat foarte bine că în Dreptul internațional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparțialitate perfectă față de părțile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă.
3️⃣ Prezența lui Dumitru Coarnă la Ambasada Rusiei în România, în calitate de fost secretar și actual membru al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților este cu atât mai gravă, având în vedere accesul la informație sensibilă pe care acesta îl are în cadrul comisiei. Implicațiile unei posibile scurgeri de informații crează o problemă de securitate naţională.
4️⃣ Parlamentarii nu au atribuții de politică externă și nu există niciun temei legal pentru astfel de demersuri. O astfel de audiență la ambasada unui stat agresor, care și-a manifestat influența inclusiv în România prin prezența unui partid extremist în Parlament, este ostilă NATO și de natură să servească intereselor Kremlinului.
5️⃣ Tratat ca atare, demersul în sine nu are foarte multă valoare, dar poate fi parte dintr-un scenariu mai amplu de sabotaj a discursului președintelui Ucrainei care urmează să aibă loc în Parlamentul României, săptămâna viitoare.
6️⃣ Pagina de facebook a Ambasadei Rusiei în România este o sarabandă de minciuni și distorsionări ale istoriei, un fel de Sputnik instituționalizat. Atât de importantă a fost vizita celor patru parlamentari, că ambasada nu a comunicat nimic oficial pe această temă.

Citește și: