Calendar pentru construirea noului sediu al Operei solicitat de la Ministerul Culturii

Președintele Consiliului Județean Iași și Primarul Municipiului Iași, printr-un efort conjugat al celor două instituții, au identificat terenul potrivit pentru sediul Operei Naționale Române Iași (ONRI): este vorba de un teren de 12.000 mp care se încadrează în cerințele Ministerului Culturii, dar este și accesibil ieșenilor.

Propunerea este de a se construi viitorul sediu al Operei în Copou. Copoul este cunoscut ca fiind polul cultural al Iașului, unde sunt localizate prima instituție de învățământ superior din țară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” sau Grădina Copou care găzduiește simboluri culturale emblematice ale Iașului – Teiul lui Mihai Eminescu și muzeul dedicat poetului nostru național.


Credem că nu este zonă mai potrivită în Iași care să găzduiască sediul Operei decât Copoul, atât de iubit și de ieșeni și de turiști, „casa” multor instituții de cultură, printre care se va putea integra perfect și opera.

Acesta este rezultatul colaborării dintre administrațiile liberale din Primăria Iași și Consiliul Județean Iași. După zeci de ani de scandaluri și lipsă de parteneriat, avem astăzi între cele două instituții un dialog permanent. Iar acest lucru se vede în implementarea unor proiecte cu adevărat importante pentru ieșeni: Modernizarea Aeroportului Internațional Iași, punrea în funcțiune a transportului metropolitan, abordarea integrată a câinilor fără stăpân în întreaga zona metropolitană sau reabiltiarea sediului Filarmonicii de Stat Moldova sunt cîteva dintre rezultatele acestei colaborări instituționale.


Am solictat de la Ministerul Culturii un calendar un calendar al implementării proiectului care vizează construirea unui nou sediu pentru Opera Națională Română Iași, după cedarea amplasamentului identificat către Ministerul Culturii.

Citește și: