Avem o țară de guvernat: începe școala, vine valul 4 al pandemiei, facturile la energie cresc. Nu avem timp de jocuri pentru copii răsfățați.
Prim-ministrul a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.
Există un blocaj instituțional, generat de conduita Parlamentului. Considerăm că Parlamentul a exercitat în mod abuziv prerogativa controlului parlamentar, prin nerespectarea Constituției.
Am sesizat CCR să analizeze dacă Parlamentul a încălcat Constituția.
CCR, în calitate de garant al respectării supremației Constituției, trebuie să spună dacă moțiunea de cenzură depusă de USRPLUS și AUR este constituțională.
Apreciem că aceasta prezintă vădite vicii de constituționalitate.
Nu este valabilă pentru că nu au fost respectate condițiile de valabilitate la depunere: trebuia însoțită de semnăturile parlamentarilor care o susțin, în original.
Semnătura reprezintă o manifestare de voință, deci nu trebuie să existe dubii cu privire la autenticitatea acesteia; mai ales când e vorba de un demers atât de serios cum e moțiunea de cenzură.
Deși au existat îndoieli cu privire la veridicitatea anumitor semnături, președinții celor două Camere nu au efectuat demersurile pentru verificarea acestora.
Este obligația constituțională a celor doi președinți să verifice dacă moțiunea îndeplinește condițiile de validitate înainte să o înregistreze.
Reiese foarte clar din art. 113 din Constituție că semnăturile trebuie depuse în același moment cu moțiunea, nu înainte, nu mai târziu. ÎN ACELAȘI MOMENT.
Jenant că trebuie să vină CCR să îi spună președintelui Camerei Deputaților cum să își îndeplinească atribuțiile.
Acesta avea obligația să transmită Guvernului moțiunea de cenzură atunci când a fost depusă, nu 4 zile mai târziu.
Si trebuia transmisă exact în forma înregistrată de cele două Camere, nu cu adăugiri.
Nicio dispoziție legală nu îi dă dreptul a transmite către Guvern o altă formă.
Parlamentul nu avea dreptul să înregistreze anexele la tabele cu semnături.
Parlamentarii care au depus alte semnături au recunoscut tacit că era o problemă cu primele.
Iar, cei care au acceptat înregistrarea acestora, au girat acest demers neconstituțional.
Nu înțeleg înverșunarea împotriva verificării semnăturilor, arătată de partidele care și-au asumat moțiunea de cenzură; denotă doar că am procedat corect când am sesizat CCR.
Contrar spiritului și literei Constituției, moțiunea are ca obiectiv demiterea prim-ministrului Florin Cîțu, nu a Guvernului în ansamblu.
Moțiunea de cenzură se depune împotriva instituției Guvernului, nu împotriva unui om, indiferent ce nume poartă; moțiunea de cenzură nu e pe persoană fizică.
Pentru controlul exercitat de Parlament asupra membrilor Guvernului există instituția moțiunii simple.
Sesizarea la CCR nu suspendă de drept moțiunea, însă calendarul nu se poate desfășura până nu știm decizia CCR; este rațional, firesc.
Nu putem intra în logica unei moțiuni de cenzură cu privire la care există mari dubii că nu este valabilă.
Nu putem face vot pe moțiune, ca apoi să vină CCR să spună ca nu a fost constituțională procedura.
Facem apel la responsabilitate către toți colegii, nu jucăm alba-neagra cu viitorul românilor; nu ne permitem astfel de greșeli, mai ales în astfel de momente.
Avem o țară de guvernat; începe școala, vine valul 4 al pandemiei, facturile la energie cresc; nu avem timp de jocuri pentru copii răsfățați.
Firesc este să așteptam decizia CCR si abia apoi sa vorbim despre BPR și plen reunit, dacă mai este cazul.
Să dispară tertipurile PSD-iste; nu suntem ca ei, ne conformăm deciziilor CCR.
PSD e cel mai mare dușman al românilor și trebuie să rămână în opoziție.
Bizar că partenerii de guvernare fac compromisuri cu privire la viitorul românilor și continuă practicile PSD-iste de pe vremea lui Dragnea.
Românii trebuie să știe că adversarul tradițional al PNL este și va rămâne PSD.
Iar partenerii de coaliție trebuie să înțeleagă că singura variantă prin care îl putem trimite în opoziție până în 2028 este o guvernare stabilă de dreapta.
PNL – USR – UDMR este soluția.