Autoritățile locale și instituțiile guvernamentale din teritoriu trebuie să fie mai stricte în privința autorizării și recepției ansamblurilor rezidențiale
Dezastrul umanitar din Turcia și Siria, în urma unor dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în Levant, a dus la moartea a peste 35.000 de persoane și rănirea a peste 85.300. Iar aceste cifre îngrozitoare sunt doar până astăzi, 13 februarie 2023.
Am fost la Ambasada Turciei în România să prezint condoleanțele mele şi ale Iașului poporului turc, greu încercat de cutremurele de la începutul acestei săptămâni.
În prezența ES ambasadorul Özgür Kıvanç, am semnat în Cartea de condoleanțe deschisă de Ambasada Turciei la București, în memoria victimelor acestei tragedii.
Gândurile noastre sunt alături de cele două popoare iar țara noastră, printre primele care au acordat sprijin umanitar și medical, va continua să ajute prin toate instrumentele posibile.
Guvernul condus de prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă a răspuns prompt tragediei care a lovit Turcia și Siria.
România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur din Turcia și a trecut imediat la sprijinul populației și autorităților locale. Ulterior, România a suplimentat numărul echipelor de salvare, respectiv a trimis și propriile echipamente de salvare, astfel încât operațiunile să fie unele rapide și eficiente.
Totodată, în plan intern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut accelerarea programelor de consolidare a clădirilor cu risc seismic. În prezent, Guvernul promovează două astfel de programe: unul cu fonduri bugetare și altul cu fonduri din PNRR. Tragedia din Turcia și Siria ne-a reamintit cât este de important să fim pregătiți pentru astfel de cataclisme.
Dar pe lângă aceste măsuri guvernamentale pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, trebuie o mai mare presiune pe autoritățile locale și instituțiile guvernamentale din teritoriu, cum ar fi Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), să fie mai stricte în privința autorizării și recepției ansamblurilor rezidențiale.
După cum ați văzut, multe complexuri rezidențiale construite în ultimii ani în Turcia s-au prăbușit în urma cutremurelor, deși erau avizate pentru a rezista la cutremure cu magnitudine mai mare!
Consider că procedurile de ”intrare în legalitate” pentru construcții ridicate fără respectarea normelor legale și a reglementărilor de siguranță trebuie reduse la maximum, iar sancțiunile înăsprite. ”Intrarea în legalitate” reprezintă procedura pentru legalizarea retrospectivă a unor construcții ilegale deja făcute, o practică foarte răspândită mai ales în municipiile reședință de județ mari din România, unde cererea de spațiu locativ este ridicată.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat proiectul de Cod al Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului (CATUC). Proiectul de lege își propune să aducă întreaga legislație în materia construcțiilor, amenajării teritoriului și urbanismului sub umbrela unui singur act normativ, cu intervenții care să răspundă necesităților de digitalizare, simplificare și responsabilitate profesională, adaptate realității din prezent.
Fac apel la Ordinul Arhitecților din România, Registrul Urbaniștilor din România, Facultățile de Construcții și Arhitectură, asociațiile de profil din România și ONG-urile care sunt preocupate de dezvoltarea sustenabilă a comunităților să se implice direct pentru ca viitoarea lege a Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului să cuprindă prevederi și măsuri clare pentru a preîntâmpina un dezastru precum cel din Turcia și Siria în eventualitatea unui cutremur.