Am văzut cu ochii mei locurile crimelor inimaginabile ale Hamas împotriva cetățenilor israelieni
În calitate de deputat în Parlamentul României și membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Israelul, am participat recent la o misiune de solidaritate în Israel, alături de membri ai parlamentelor din Europa, Parlamentul European, lideri civici și oameni de afaceri.
Scopul acestei vizite a fost de a observa și înțelege mai bine dimensiunea atrocităților comise în urma atacurilor Hamas și Hezbollah, precum și răspunsul Statului Israel în fața acestor provocări.
De asemenea, obiectivul a fost de a susține cele trei mari obiective ale Israelului și de a reafirma solidaritatea cu poporul evreu:
1) anihilarea Hamas și eliminarea tuturor teroriștilor de pe teritoriul Fâșiei Gaza
2) recuperarea în viață și aducerea tuturor celor peste 240 de ostatici înapoi în sânul familiilor
3) transformarea Fâșiei Gaza într-un loc fără terorism care să nu mai reprezinte niciun fel de amenințare pentru securitatea statului Israel și a cetățenilor săi
Cu acest prilej, am avut o întrevedere cu David Saranga, (foto sus) actual director pentru diplomație publică în Ministerul Afacerilor Externe din Israel și fost ambasador al statului Israel în România Înainte de misiunea diplomatică din România, a fost consilier principal pentru afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven Rivlin, și fost șef al Departamentului de legătură cu Parlamentul European la ambasada Israelului la Bruxelles. Înainte de aceasta, a fost consul pentru mass-media și afaceri publice al Israelului în Statele Unite. Am discutat cu David Saranga despre dimensiunea atrocitătilor comise în urma atacurilor Hamas și Hezbollah și răspunsul Statului Israel împotriva teroriștilor. Israelul are toate motivele să se apere cu toată capacitatea în fața unor grupări teroriste precum Hamas, Hezbollah, Jihad Islamic și altele care sunt de o violență și de o ferocitate neegalată acum în lume, ucigând civili în stânga și în dreapta, israelieni și palestinieni deopotrivă și mereu acuzând Israelul pentru atrocități. Terorismul nu este vreo tactică de azi, de ieri. Inamicii slabi folosesc terorismul pentru a ataca adversari pe care nu îi pot învinge. Împotriva terorismului, nu putem fi decât de partea Israelului.
Vizită în baza militară israeliană pentru a vedea armamentul și muniția confiscate de la Hamas (foto sus) La invitaţia ELNET, am făcut parte dintr-o delegaţie de 27 de oficiali din 8 ţări europene care s-a deplasat la Baza militară din Tzrifin unde se află muniția confiscată în urma atacurilor organizaţiei teroriste Hamas din data de 7 octombrie asupra statului Israel şi am putut să vedem la faţa locului armele şi muniţia pe care armata israeliană a reuşit să le confişte de la terorişti. O parte din gloanţele ce urmau a fi folosite în atacuri teroriste au fost ascunse în pungi de orez oferite ca ajutor umanitar. În plus, au fost confiscate autoturisme, motociclete, parașute, haine și alte echipamente militare.Este de remarcat faptul că o mare parte din armele și armamentul confiscat, aparținând Hamas, provine din Iran și Coreea de Nord, state care urmăresc interese proprii din conflictul în Orientul Mijlociu. De asemenea, a fost identificat armament din perioada sovietică iar unele arme antitanc au fost concepute după spionaj militar de stat.Fotografiile vorbesc de la sine despre nivelul de barbarism al grupărilor teroriste din regiune.
În cadrul vizitei oficiale din Israel, am participat la un briefing extraordinar susținut de Miky Rosenfeld (foto sus), superintendent al Unității de Cooperare Internațională a Poliției din Israel Într-o relatare profundă și detaliată, ne-a oferit o perspectivă clară asupra realităților și provocărilor cu care se confruntă Israelul în contextul războiului actual cu Hamas. 𝐀𝐭𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐢𝐭̗𝐢𝐚𝐥 𝐬̗𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐫𝐜𝐮𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢: Pe 7 octombrie, 22 de comunități evreiești au fost ținta unui atac coordonat, cu peste 10.000 de rachete lansate în decursul a 52 de zile. Impactul acestor atacuri a fost devastator, și a pus o presiune enormă pe sistemul de apărare AirDome, vital pentru protecția civililor. 𝐀𝐢𝐫𝐃𝐨𝐦𝐞 – Scutul Protector: Am învățat cum funcționează acest sistem avansat de apărare antirachetă, o mărturie a inovației și rezilienței în fața unui război terorist asupra Israelului aproape permanent. 𝐎 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐫𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆: Cu mai puțin de 35.000 de polițiști – un număr mai mic decât cel al polițiștilor din New York City – Israelul se confruntă cu o provocare imensă în menținerea securității și ordinii în fața unui atac masiv de 3.000 de teroriști, inclusiv 900 de membri ai trupelor de elită Hamas. 𝐄𝐯𝐚𝐜𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐝𝐞𝐫𝐨𝐭: Am aflat despre măsurile de evacuare în Sderot, o comunitate care a suportat greul acestui conflict. A fost un memento emoționant al costului uman al războiului.
Alături de colegi parlamentari din Europa și din Parlamentul European, lideri civici și oameni de afaceri, am vizitat locul tragicelor evenimente petrecute la Nova Festival, Israel (foto sus).
În dimineața zilei de 7 octombrie, la Supernova Sukkot Gathering, peste 3.000 de oameni, uniți prin muzică și celebrare, au devenit victime ale unui atac neașteptat și devastator a teroriștilor Hamas. Ceea ce era menit să fie o sărbătoare a libertății și a comunității s-a transformat într-o scenă de neuitat, marcând istoria recentă a Israelului.Traversând locația, am fost martor la rămășițele a 850 de mașini, martore mute ale haosului și suferinței. Aceste mașini, unele aparținând victimelor, altele atacatorilor, stau acum abandonate, ca simboluri ale pierderilor nejustificate și ale brutalității neînchipuite. Într-un alt loc, alte 350 de vehicule compun acest peisaj al durerii.Am aflat despre momentele de teroare, când participanții festivalului, prinși într-un ambuteiaj masiv, au fost ținta unui atac neașteptat. Luptându-se să scape, mulți au căzut pradă violenței, cu sute de vieți pierdute și multe alte rănite.Această vizită a fost mai mult decât o simplă observare a unei tragedii; a fost un moment de profundă reflecție asupra valorii vieții umane și a impactului violenței nejustificate.Avem daatoria să ne unim în condamnarea violenței și a terorismului sub orice formă și să ne angajăm în promovarea păcii și securității pentru toți oamenii. Putem respecta memoria acelor victime prin eradicarea terorismului care a produs asemenea acte de cruzime. Sper ca acestea sî fie doar o amintire întunecată a trecutului. Solidaritatea și compasiunea noastră sunt mai puternice decât orice ură sau violență.
Am vizitat Kfar Aza (foto sus), un kibbutz situat la doar 3 kilometri de granița cu Gaza, locul unde pe 7 octombrie a fost scena unui atac brutal. Aproximativ 70 de militanți Hamas au pătruns în comunitate, provocând moartea și durerea unor nevinovați. Această atrocitate a luat viața a 52 de persoane și a lăsat multe altele dispărute sau traumatizate.Am văzut cu propriii mei ochi urmările acestei tragedii: case distruse, vieți sfârșite prematur și o comunitate îndurerată. Durerea este cu atât mai mare când ne gândim la brutalitatea și lipsa de umanitate a atacatorilor – rapoarte de decapitări și victime arse de vii.În fața unei tragedii atât de mari, răspunsul nostru trebuie să fie unul ferm și clar. Este esențial să recunoaștem și să abordăm rădăcina rărului acestor atacuri: prezența și acțiunile organizației teroriste Hamas.
Am avut privilegiul de a participa la o întâlnire profund emoționantă la Tel Aviv (foto sus), alături de colegi din Parlamentele Europei, lideri civici și oameni de afaceri, cu familiile ale căror membri sunt ținuți în captivitate de către gruparea teroristă Hamaas.În centrul discuțiilor noastre au fost poveștile cutremurătoare, dar pline de reziliență, ale civililor afectați actele barbare de violență din 7 octombrie.Un caz prezentat este cel al familiei Haran și Shoham. Recent, o parte a familiei Haran și Shoham s-a întors în Israel, după 50 de zile de captivitate.Shoshan Haran, în vârstă de 67 de ani, fiica sa Adi Shoham, 38 de ani, și pe nepoții Naveh, 8 ani și Yahel, 3 ani, au fost eliberați în urma unui schimb de ostatici cu Hams. Tatăl lui Yahel și Naveh, Tal Shoham, este încă ținut ostatic în Gaza.
Întâlnire și discuții despre situația și eventualele piste de eliberare cu ambasadorul Ioanid și familia lui Inbar Haiman, o tânără cu cetățenie română răpită de Hamas (foto sus) Am intermediat o întâlnire la Tel Aviv între familia și prietenele lui Inbar Haiman și ambasadorul nostru în Israel, ES Radu Ioanid.Inbar are cetățenie română și încercăm să ajutăm familia prin ambasadorii noștri de la Tel Aviv și Qatar.Multe nu se pot dezvălui, dar se fac eforturi pentru a fi identificată și pentru a fi găsită și adusă cu prioritate.Inbar apare în una dintre înregistrări, este rănită, împușcată de două ori de teroriști, a fost răpită și dusă în Gaza pe 7 octombrie fiind în stare gravă. Inbar este o tânără minunată, părinții ei, prietenii și familia trăiesc, ca și celelalte familii a celor răpiți, o dramă de peste 50 de zile.Inbar, studentă la arte, s-a oferit voluntar la festivalul Nova, pentru că era mereu dornică să îi ajute pe ceilalți.În acea dimineață, ea i-a trimis un mesaj prietenului ei despre ceea ce se întâmplă, iar el i-a spus să evite drumul, unde bărbații înarmați măcelăreau tinerii de la festival, în timp ce încercau să fugă cu mașini și pe jos. Când familia lui Inbar a postat mai târziu detaliile ei pe rețelele de socializare, după ce a pierdut legătura cu ea, au inclus o descriere a tatuajelor ei și a ceea ce purta. Oamenii au luat legătura, recunoscând-o pe Inbar și jambierele distinctive pe care le purta în acea zi. În cele din urmă, familia a auzit de la doi tineri care fuseseră cu Inbar, spunându-le că Inbar s-a ascuns mai întâi sub o scenă cu prietenii și apoi s-a adăpostit sub un tufiș. Inbar a fugit 3 kilometri într-o căldură insuportabilă, fără apă, prin terenul arid și deșertic, dar nu a mai putut înainta. Inbar a fost apoi prinsă de o pereche de teroriști Hamas înarmați cu cuțite, care au scos-o afară și au pus-o pe o motocicletă.În cele din urmă, familia și prietenul ei au primit un videoclip postat de Hamas pe Telegram, în care o arată pe Inbar rănită, însângerată și bătută , înconjurată de patru bărbați.
Alături de colegi din parlamentele țărilor europene, lideri civici și oameni de afaceri, am avut o întâlnire cu Eyal Waldman, fondator si fost CEO of Mellanox, un tată distrus de durerea uciderii fiicei sale de către teroriștii Hamas la Festivalul de muzică Nova in Reim.Danielle Waldman, fiica în vârstă de 24 de ani a lui Eyal Waldman, se numără printre sutele de civili nevinovați care au fost uciși în Israel, când gruparea teroristă Hamas a lansat un atac mortal asupra grupului care participa la un festival de muzică din sudul țării. În acea zi, Danielle și iubitul ei, Noam, au participat la festivalul de muzică Supernova, lângă Kibbutz Re’im, la granița cu Gaza, care a fost atacat de Hamas și a provocat moartea a peste 260 de oameni, transformând o petrecere pașnică într-un masacru. Alți participanți au fost răniți sau răpiți de grupul terorist.Eyal Waldman a povestit că a avut speranțe până în ultima clipă că se va revedea, într-o zi, cu fiica lui. Waldman a reflectat asupra ultimei discuții cu fiica sa Danielle, când aceasta i-a spus că a decis, împreună cu iubitul ei, că se vor căsători în curând. Cei doi tocmai se mutaseră într-un apartament nou cu câteva săptămâni înainte de a fi uciși. Fiecare din victimele atacurilor teroriste ale Hamas au propriile lor povești care, din păcate, au luat sfârșit mult prea devreme. Oameni nevinovați, tineri cu vise și aspirații, copii, părinți și bunici au fost uciși fără milă de exponenții terorismului. Vor rămâne mereu în memoria noastră.
În Ierusalim, am efectuat o vizită la Knesset (Parlamentul Statului Israel) unde am avut discuții cu membrii din coaliția și opozița parlamentară Am discutat aici, împreună cu delegați ai parlamentelor europene, cu membrii Knesset-ului Merav Ben Ari, Boaz Bismuth si Michael Biton, despre situatia curenta din Israel, despre cum funcționează Parlamentul si Cabinetul de război, despre cum arată proiecția bugetară pentru cheltuielile de apărare și despre încercarea statului Israel și eforturile de a ajuta permanent comunitatea palestiniană din Fășia Gaza prin mărirea numărului de lucrători zilieri și sezonieri în Israel, prin resurse și ajutor umanitar.Statul Israel a făcut eforturi aproape de neimaginat pentru a ajuta Fășia Gaza. Realitatea arată însă că acolo nu există altă soluție decât eliminarea totală a teroriștilor, iar după război imaginea unui control pentru administrare care să facă imposibilă reapariția terorismului. Imaginile și detaliile despre participarea populației civile palestiniene în masacrul de la 7 octombrie și a sutelor de neafiliați care au ajutat Hamas demonstrează că multe eforturi au fost de prisos. Terorismul este adânc înrădăcinat în populația palestiniană și ultimii 15 ani a fost o complicitate care a dat naștere la situația de astăzi. Israel trebuie să se apere cu toată forța și să elimine toate elementele teroriste, colaboratorii și potențialii complici.
La Ministerul Afacerilor Externe, am avut o întâlnire cu am avut o întâlnire cu Daniel Meron, director al departamentului Europa-Israel și Joshua Zarka, șeful afacerilor strategice, în cadrul MAE Israel.Am discutat cu cei doi oficiali despre răspunsul diplomatic al Israelului după 7 octombrie și prioritățile Israelului în actuala fază a cabinetului de război: Anihilarea Hamas și eliminarea tuturor teroriștilor de pe teritoriul Fâșiei Gaza. Aducerea și recuperarea în viață a tuturor celor peste 240 de ostatici. Reamintesc că deja 71 au fost eliberați până acum. Transformarea Fâșiei Gaza într-un loc fără terorism care să nu mai reprezinte niciun fel de amenințare pentru securitatea statului Israel și a cetățenilor săi.De asemenea, am discutat despre reația Statelor Unite ale Americii și a comunității internaționale, solidaritatea Uniunii Europene față de Statul Israel, suportul militar și diplomatic necondiționat acordat de SUA și despre relațiile cu statele arabe din regiune.
Briefing la Centrul medical Sourasky din Tel Aviv unde ne-am întâlnit cu Lt. Col. (R) Peter LernerÎn vizita din Israel, alături de delegația parlamentelor europene, am discutat cu Lt. Col. (R) Peter Lerner despre detaliile atacurilor teroriste ale Hamas, modul de operare al organizației teroriste și obiective și faze ale misiunii militare. 22 de comunități atacate de teroriști, dintre care 3 orașe. S-au lansat într-o singură zi 5000 de rachete de către Hamas iar numărul teroriștilor care au participat la atac a fost de circa 3000. Alte câteva mii de civili neafiliați din Gaza au participat la toate ororile atacurilor: crime, răpiri, violuri, incendieri, torturi, decapitări, jafuri etc. Eliminarea teroriștilor de pe teritoriul statului Israel, eliberarea și controlul asupra celor 22 de comunități a durat circa două zile jumătate după 7 octombrie, iar unii teroriști au fost identificați chiar și după 14 zile de la atac pe teritoriul israelian. Astăzi, 360.000 de rezerviști israelieni sunt mobilizați, iar 250.000 de israelieni sunt relocați din cauza măsurilor de securitate de la granița cu Gaza și Liban în centrul și restul statului Israel.
Întâlnire într-un spital din Israel cu doi dintre soldații răniți, unul într-o unitate militară atacată de Hamas, celălalt rănit în timpul misiunii din Gaza, de eliminare a Hamas și recuperare a ostaticilor.
Spitalul Ichilov a fost construit în 2006, după ce orașul a fost lovit de rachete în timpul războiului Israelului cu miliția libaneză Hezbollah, astfel încât să poată continua să trateze pacienții în timpul războiului.
Spitalul are 4 corpuri distincte mari dar cel mai mare corp adăpostește și spitalul subteran, folosit după 7 octombrie ca spital de campanie (de război). Nu a fost niciodată de la construcție folosit pentru acest scop, dar acum, de când statul Israel este în război, spitalul folosește aceste capacități utilizând 4 nivele de parcare subterană ca saloane de spital.
Spitalul are 1200 de medici, din care 300 au fost mobilizați pe front, imediat înlocuiți fie prin angajări noi, fie prin suplimentarea turelor.
Cele 8000 de cadre medicale sunt în mod normal la dispoziția pacienților civili, dar de la 7 octombrie aceștia primesc civili și militari răniți, cazuri grave și cronice, terapie și recuperare.
Până acum, 460 de răniți au venit din 7 octombrie, din care 60 de militari. Din aceștia, 40 de pacienți mai sunt încă internați, alții au fost fie externați, fie redirecționați la alte centre de reabilitare medicală unde continuă și terapie psihologică.
Spitalul subteran poate continua să funcționeze în cazul unui atac chimic, atomic sau chiar dacă s-ar afla sub bombardament.
Cele 3+1 etaje în subteran au capacitatea de a trata sute de pacienți în securitate completă iar în 12-14 ore se poate reloca tot spitalul în subteran. Nu mai puțin de 1000 de paturi poate avea spitalul subteran iar convertirea parcării în spital durează 36 de ore.