Din cele 123 monumente istorice de valoare națională și universală pe care le are Iașul, 60% necesită reparaţii de urgenţă
Ca ieșean și ca fost director al Institutului Național al Patrimoniului, am primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale, clădire cu puternică încărcătură simbolistică pentru istoria culturală a Iașului. Chiar dacă această construcție nu a fost clasificată în categoria monumentelor istorice, aceasta a fost mereu parte a tezaurului arhitectural și contribuit la identitatea patrimonială a Iașului.
Nu știu dacă există ieșean care să nu fi avut măcar o dată ocazia să pășească pe treptele Hanului Trei Sarmale sau să nu treacă pe lângă acesta fără să aibă un moment de admirație pentru aura nostalgică a clădirii de odinioară.
Intrarea abuzivă și neautorizată cu buldozerul peste una din cele mai emblematice repere istorice ale Iașului trebuie supusă rigorilor legii iar autoritățile trebuie să elucideze cât mai repede circumstanțele în care s-a produs actul de distrugere iremediabilă a Hanului Trei Sarmale.
Rămășițele Hanului Trei Sarmale | Foto: Andrei Dîscă, Ziarul de Iași
Luând în considerare faptul că proprietarul nu avea autorizație de demolare iar prin actele emise de autoritățile locale acesta era răspunzător pentru efectuarea lucrărilor de reparații capitale, reabilitare, extindere și refuncționalizare, se întrunesc elemente de suspiciune pentru încălcarea legii.
Din acest motiv, am luat decizia să sesizez autoritățile competente în vederea declanșării unei anchete care să elucideze intervenția ireversibilă asupra clădirii Hanului Trei Sarmale, cu mesajul clar că respectarea legislației în domeniu nu este opțională.
Rămășițele Hanului Trei Sarmale | Foto: Andrei Dîscă, Ziarul de Iași
Primăria Municipiului Iași trebuie să facă ordine în cadrul departamentului de urbanism, astfel încât acest serviciu să iasă din pasivitate și să pună de urgență toate documentele de interes la dispoziția publicului și a organelor de anchetă pentru a face claritate în acest caz.
Citește și:
Promovarea celor 12 rute turistice/culturale vizează acordarea de sprijin financiar pentru promovarea rutelor și pentru modernizarea/reabilitarea obiectivelor (siturilor) turistice cu impact național și internațional, identificate în zonele de destinație optimă.
Traseul turistic cultural sau ruta turistică este o cale de circulație turistică prestabilită ce prezintă interes și face legătura între mai multe obiective, cu intenția de a trage împreună turiștii. Scopul este asigurarea accesului la obiectivele turistice (culturale și naturale), precum și să pună în valoare peisajul natural,
sau al a unor obiective deosebite, de interes turistic. Fiecare rută turistică beneficiază de o strategie de promovare a rutei, de materiale promoționale accesibile atât în mediul online cât și fizic, la agențiile de turism, aeroporturi, și la destinațiile individuale, pentru a asigura promovarea întregii rute turistice, de o aplicație pentru telefon dedicată rutei precum și realitate virtuală.
Lista indicativă cu siturile din cadrul rutelor a fost realizată în urma consultării coordonate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația Comunelor din România, Ministerul Dezvoltării, Ordinul Arhitecților, Autoritatea Națională de Turism, Asociaţia Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Organizațiile neguvernamentale active în domeniu și a propunerilor venite din teritoriu.
În vederea promovării/ reabilitării în cadrul uneia din cele 12 rute turistice/culturale, anterior menționate, se va lansa apelul de depunere a solicitărilor de acordare de sprijin financiar (Fișa obiectiv), prin publicarea pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea promovării obiectivelor precum și pentru modernizarea /reabilitarea obiectivelor (siturilor) turistice/culturale, începând cu jumătatea săptămânii 14-18 februarie 2022, cu termen de depunere până la finalul lunii februarie, începutul lunii martie 2022.
Raportat la informațiile transmise de către solicitanții de finanțare, prin completarea Fișei aferente obiectivului, se va elabora lista obiectivelor ce vor fi integrate în cele 12 rute turistice/culturale și evaluarea acelor obiective care se propun în vederea finanțării pentru promovare și renovare.