115 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Am sesizat oficial astazi CNCD cu privire la discursul rasist susținut de către dl. Viktor Orban, președintele FIDESZ, la Băile Tușnad

Am sesizat oficial astazi CNCD cu privire la discursul rasist susținut de către dl. Viktor Orban, președintele FIDESZ, la Băile Tușnad

Sesizarea trebuie sa ajungă pe masa Colegiului Director al CNCD, astfel încât toți cei 9 membri să se pronunțe.


Am sesizat CNCD cu privire la discursul rasist susținut de către dl. Viktor Orban, președintele FIDESZ, la Băile Tușnad, în România, în data de 23.06.2022.

În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenției prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la dată de 23.06.2022, de către dl. Viktor Orban, președinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tușnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activității sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România.

O declarație din discursului d-lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie și care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea: ”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.”

În baza acestei idei, Orbán a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”. Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX.


Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad.

Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inaccpetabile într-o Românie europeană și tolerantă.

Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale.

CNCD nu este o instanţă de judecată, deciziile sale sunt supuse controlului de contencios administrativ. Cerem că plângerea noastră să fie decizia de membrii CNCD, în plenul CNCD.


Mai mult, Prezidiul Academiei Maghiare de Științe i-a dat o replică premierului Viktor Orban, în urma discursului acestuia despre rase. Academia Maghiară, în declarația adoptată în 4 august a.c., a notat că:

Oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii (Homo sapiens), ai cărei membri diferă între ei prin culoarea pielii, tipul de corp, trăsăturile faciale etc. Niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă, iar amestecul lor este la fel de vechi ca istoria omenirii.

Orice restricție sau stigmatizare a acestui proces este incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creștinismul și cu drepturile omului. O cultură poate fi creată de diferite grupuri de oameni, care, de obicei, diferă nu prin rasă, ci prin geografie, istorie, limbă sau identitate națională”, se arată în rezoluția Academiei Maghiare de Științe.[1]

Am solicitat sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei producând un prejudiciu prin discriminare conform legislației în vigoare.

[1] https://www.g4media.ro/academia-maghiara-de-stiinte-ii-da-o-replica-premierului-viktor-orban-oamenii-care-traiesc-in-prezent-apartin-unei-singure-specii.html


România și-a asumat obligații internaționale și UE de a combate rasismul. Amintesc de acțiunea comună din 15 iulie 1996 adoptată pe baza Tratatului privind Uniunea Europeană cu privire la acțiunea pentru combaterea rasismului și a xenofobiei,[1] prin care statele membre UE se angajeaza sa incrimineze si sa pedepseasca rasismul.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A31996F0443

Citește și: